Marián Lipovský: Chystáme se s traktory do Ruska. Smlouva je před podpisem

Marián Lipovský

Marián Lipovský Zdroj: Radek Mica

Po propadu v roce 2009, způsobeném ekonomickou krizí, a po následujících nutných změnách hlásí tradiční brněnský výrobce traktorů Zetor druhý rok po sobě mírný nárůst a očekává, že tomu tak bude i příští rok. Zároveň dál hledá nové trhy.

„Máme rozjednáno několik obchodů, z nichž alespoň jeden vypadá velice slibně a mohl by být podepsán začátkem příštího roku. Je to na ruském trhu, na který se snažíme dlouhodobě dostat,“ říká v rozhovoru pro deník E15 výrobní ředitel Zetor Tractors Marián Lipovský.

* E15: Kolik traktorů letos Zetor prodá a jaký bude letošní zisk?

Odhad je mírně vyšší než loni, za tři kvartály jsme prodali 3305 traktorů. Do konce roku to bude asi 4500 traktorů (loni jich bylo 4425 – pozn. aut.). Za první tři letošní čtvrtletí jsme dosáhli zisku 80 milionů korun, za celý rok by se to mělo pohybovat zhruba na stejné úrovni jako loni, kolem 114, 115 milionů korun.

* E15: Jaký máte výhled na příští rok?

Plán už máme schválen, chceme dosáhnout výroby 4640 kusů traktorů včetně komponentů. Náš plán jsme se snažili postavit opatrně a konzervativně vzhledem k tomu, jaká situace je momentálně v Evropské unii a ve světě.

* E15: Co mělo na prodeje a výsledky největší vliv?

To nejdůležitější jsme zavedli už loni, kdy jsme nastavili všechny náklady na potřebný počet vyráběných traktorů. Tím jsme dostali náklady pod kontrolu a zaměřili jsme se na nákup a prodej – to vše přispělo k tomu, že dosahujeme pozitivních hospodářských výsledků.

* E15: Podle posledních odhadů by se měl růst ekonomiky zastavit a možná i klesnout, obdobně jako v EU, jejíž eurozóna navíc prochází silnou krizí. Jak se to na Zetoru může projevit, už třeba jen proto, že vaším hlavním partnerem je Polsko?

Odhadovat, co bude příští rok, je velmi složité. Zejména v těchto dnech, kdy se situace mění ze dne na den, zejména co se týče stavu Evropské unie. Z čeho máme obavy, je určitě bankovní sektor, uvidíme, jaký na něj budou mít vliv odpisy státních dluhopisů postižených zemí EU. Jak banky oznámily, určitě to bude pro ně znamenat úsporná opatření, která se pravděpodobně projeví i snížením financování firem, což by možná znamenalo začátek nějaké recese. Respektive vzhledem k tomu, že mnoho firem v naší lokalitě využívá externí bankovní financování, mohl by to být problém. Proto jsme zvolili taktiku nízkých nákladů a konzervativního plánu.

* E15: Podařilo se navázat na kontrakty zpřetrhané v roce 2009? Nebo jste se letos dostali i na nové trhy?

Letos se nám podařilo proniknout na trhy v Makedonii a Srbsku a také v Iráku. V prvním čtvrtletí jsme na irácký trh dodali prvních 55 traktorů a zhruba v polovině roku jsme spolu s naším importérem podepsali kontrakt s iráckou vládou na dodávku 1500 traktorů v příštích třech letech. To považujeme za významný kontrakt, protože Irák byl historicky naším velkým odbytištěm. V Iráku byl dokonce kdysi i montážní závod traktorů Zetor.

* E15: Neuvažujete opět o jeho obnovení, právě kvůli nové zakázce?

O tom je zatím předčasné hovořit.

* E15: Mezi lety 2008 a 2009 poklesla v důsledku krize výroba a prodej traktorů Zetor asi o třetinu. Ztratili jste nějaké trhy?

Tehdy to byl celkový pokles. Nedá se říci, že bychom ztratili některý konkrétní trh. Na druhé straně si ale držíme podíly na trzích v ČR, na Slovensku a v Polsku.

* E15: Loni jste nově dodali traktory i do Afriky, konkrétně do Jihoafrické republiky a Angoly…

V Africe vyvíjíme aktivity, protože i tam byl Zetor dříve významným dodavatelem. Snažíme se svou pozici obnovit, stejně jako se zkoušíme prosadit na všech trzích, u kterých se nám zdá, že mají potenciál.

* E15: Neuvažujete, že byste zřídili montážní závod někde mimo Česko?

V tuto chvíli ne, do budoucna to nevylučujeme. Například vzhledem k výši dovozních cel v Rusku by to bylo zajímavé právě na tomto trhu.

* E15: Chystáte se na něj vstoupit?

V různé fázi máme rozjednáno několik obchodů, z nichž alespoň jeden vypadá velice slibně a mohl by být podepsán začátkem příštího roku. Je to právě na ruském trhu, na který se snažíme dlouhodobě dostat. Nechtěl bych předbíhat, protože jednání probíhají už přes rok, ale bohužel tak to asi někdy musí být. Ruský trh je složitý v dovozní přirážce. Všichni, kteří tam montují nebo vyrábějí traktory, mají cenovou výhodu proti dovozcům v rozmezí 15 až 19 procent. Nechci předjímat, kolika kusů by se to týkalo, budeme o tom samozřejmě informovat. Počkejme si nějaké dva měsíce.

* E15: Šlo by o traktory, nebo komponenty?

O traktory. Ale uvažujeme i o tom, co jste naznačoval, že bychom tam zřídili montovnu. Uvidíme, jak se to vykrystalizuje.

* E15: Máte pět modelových řad, už před dvěma lety jste chtěli vyrábět další, Maxterru o výkonu až 200 koní, ale kvůli dopadům krize se výroba stále odsouvá. Kdy s ní začnete?

Celosvětová situace a velká krize nás přiměly přehodnotit některé strategie a některé stupně našeho výzkumu a vývoje. Prioritou bylo, aby se na trh dostala Forterra s novou převodovkou a dalšími inovativními prvky a také motory s vyšším emisním stupněm Stage IIIB. Maxterru stále máme v záloze, pracujeme na ní a chceme ji na trh uvést v roce 2014.

Marián LipovskýMarián Lipovský|Radek Mica

* E15: Mění se nějak světové trendy ve výrobě traktorů?

Vždy směřujeme k požadavkům našich zákazníků. V tom občas mnohé firmy dělají chybu. Na přání zákazníků vyrábíme už téměř každý traktor, přičemž jejich objednávky na vybavení traktorů jsou tak různorodé, že z letošních 4500 vyrobených traktorů bylo jen 34 identických. Ostatní byly jiné, byť třeba jen v detailech.

* E15: V čem se liší?

Například v tom, zda mají klimatizaci, topení, jsou s rádiem či bez nebo mohou mít převodovku v různé technické výbavě. Kombinací je opravdu hodně. Jsou to i detaily, jako například dva různé typy krytek na hydrauliku, zákazník si může vybrat pogumovanou nebo plastovou. Na přání může mít i CD přehrávač.

* E15: Jak se na výrobě traktorů projevuje dovoz levných náhradních dílů či přímo traktorů z Číny?

Je pravda, že se na český trh dovážejí i traktory z Číny. Loni a předloni jsme s nimi bojovali na mnoha teritoriích. Ale není to věc, které bychom se měli obávat. Trend je takový, že u nich začne velký boom a v průběhu sedmi měsíců se zájem o ně utlumí, protože zákazníci zjistí, že jde o nekvalitní stroje. Chceme také chystaným výkonově nižším traktorem zaútočit právě i na agresivní, velmi nízké ceny takových dovozců. Uvidíme, jak se nám to podaří.

* E15: Výrobu zahradních traktůrků byste nezvažovali?

Ne, na tom bychom nechtěli stavět. To není výrobek pro naše portfolio.

* E15: Do roku 2014 plánujete další zmenšení svého areálu z 242 tisíc metrů čtverečních na 175 tisíc. Proč? Oželíte nějakou část výroby, nebo se do menšího areálu vejde vše?

Je to jeden z projektů, kterými chceme optimalizovat rozlohu, zejména výrobní prostory; 242 tisíc metrů čtverečních je celá plocha, včetně nevýrobních prostor, například skladů. Největší dopad bude mít změna již v příštím roce na logistiku, tu chceme kompletně restrukturalizovat. Co se týče výrobních prostor, cílem je zefektivnění výroby. Není to žádné snižování kapacit, spíše naopak, chceme si ve výrobních kapacitách určitou rezervu udržet.

* E15: Podle plánů se nyní na místech, která byste po úpravě rozsahu areálu nevyužívali, nachází lisovna a svařovna. Přestěhujete je?

Je to jedna z variant. Máme celkem tři varianty, přičemž prioritní bude logistika. Další scénáře jsou k dispozici, kdy bychom chtěli vylepšit efektivitu daných prostor. Jedna z možností je proto i přenesení lisovny ze stávajících výrobních prostor.

* E15: Co se stane s prostorem, který uvolníte?

Zatím si jej ponecháme jako rezervní prostor do budoucna.

* E15: V roce 2007 dosáhly investice Zetoru téměř čtvrt miliardy korun, což je výrazně více než v letech předtím i potom. Do čeho tehdy ty peníze šly?

Hlavně do modernizace strojů, zejména do obráběcích center a do nové motorárny, ať už do montáže či zkušebny. Letos je plán investic 115 milionů, nejvíce, 32 milionů, šlo opět do technologie. Konkrétně to bylo na šikmé eloidní ozubení, které zlepšuje přidanou hodnotu traktoru, převodovka je tak kvalitnější a má nižší hlučnost. K dalším významným investicím patří zkušební stavy na brzdy, rekonstruovali jsme také kompletně osvětlení v největší hale, to byla částka okolo tří milionů. Investujeme ale nejen do výroby, ale i do obchodu a výzkumu a vývoje. Velkým projektem bylo letos uvolnění prostor v části areálu, které jsou nyní potenciálně připravené, aby se tam přesunula část výroby. Je to zhruba 3500 metrů čtverečních. Příští rok máme například onen projekt změny logistiky v areálu.

* E15: Kolik půjde na investice příští rok a do čeho ještě?

V plánu máme schváleno 150 milionů korun. Finance půjdou do všech odvětví – přes výzkum a vývoj, až po výrobu. Určitě největší investice jsou stroje, ať už na broušení či frézování, například jedna bruska stojí okolo 30 milionů korun.

* E15: Jaký je nyní podíl Zetoru v prodejích traktorů v Česku?

Jsme sice jediný tuzemský výrobce, ale je tady mnoho dovozců. Stále však můžeme říct, že jsme první, podíl na trhu má letos Zetor nejvyšší. Druhý v pořadí je John Deere. Podíl se pohybuje okolo 26 procent.

* E15: Letos vám také mírně stoupl počet zaměstnanců.

Počet se pohybuje kolem 850, což je podle našeho plánu. Snažíme se počet zaměstnanců držet v souladu s výrobním plánem tak, aby nedocházelo k žádným výrazným výkyvům. Tento počet zaměstnanců by měl být udržen i v průběhu budoucího roku. Už nyní víme, že v lednu a únoru pojedeme na plnou kapacitu a také další měsíce vypadají dobře.

* E15: V prosinci 2009 se objevily zprávy, že majitel Zetoru, slovenská skupina HTC, chce Zetor prodat. Tehdy jste to dementovali s tím, že pouze hledáte strategického partnera. Jak to dopadlo? Je to stále ještě aktuální?

Vzhledem k situaci už to není otázkou dne. O strategickém partnerovi už neuvažujeme.

Marián Lipovský (38)

Absolvent Střední průmyslovéškoly elektrotechnické ve slovenské Šaľe. Od roku 1997 působil sedmlet v různých vedoucích výrobních pozicích v Sony Slovakia, poté nastoupil na své první angažmá do Zetoru Tractors, v němž do roku 2008 působil nejdříve jako manažer výroby, posléze jako výrobní ředitel. V letech 2008 a 2009 zastával obdobnou pozici v Železárnách Hrádek. Z nich se na podzim 2009 opět vrátil jako výrobní ředitel do Zetoru Tractors, v němž od začátku letošního roku působí také jako zástupce generálního ředitele.