Martin Nejedlý: Ve Fincentru bychom chtěli vlastní banku

Spolumajitel Fincentra Martin Nejedlý

Spolumajitel Fincentra Martin Nejedlý Zdroj: Michael Tomes, E15

Fincentrum plánuje expanzi do dalších sfér byznysu. Finančněporadenskou činnost chce doplnit o samostatnou realitní kancelář, ve skupině by rádo mělo i vlastní banku. „Přemýšlíme, jak vstoupit na trh bankovních služeb. To znamená buď akvizici či založení nějakého subjektu nebo spolupráci s někým, kdo již bankovní licenci má, ale neprovozuje retail,“ říká spolumajitel Fincentra Martin Nejedlý.

E15: Na začátku letošního roku jste s kolegou Petrem Stuchlíkem jako zakladatelé Fincentra prodali podíl dvěma fondům, ARX Equity Partners a Capital Dynamics, s transakcí pomáhal exšéf Raiffeisenbank Lubor Žalman. Jaké jsou teď vaše role?

Lubor Žalman pomáhal investorům se vstupem, působí v dozorčí radě. Není to ale tak, že by zastupoval jen jejich zájmy, pomáhá nám se strategií a při jednáních s bankami. Nakonec naše zájmy jsou a musí být společné. S Petrem Stuchlíkem máme ve Fincentru významný minoritní podíl a dál řídíme společnost. Petr jako generální ředitel na plný úvazek, má role je více zaměřená ke kolegům poradcům a ke strategickému rozvoji.

E15: Co přesně to znamená?

Dám vám příklad. Kolegové v terénu volají po produktech, které by klientům přinesly zajímavé zhodnocení. Spíše konzervativních a s určitou garancí. To není žádné překvapení. Díky našim pravidelným kontaktům s evropskou asociací finančních poradců FECIF jsme se mohli inspirovat v zahraničí a přivést do Česka pojišťovnu Quantum s produktem, který byl vyvinut exkluzivně pro poradce Fincentra a nese výnos 5,5 procenta ročně. Produkt není pro každého, protože minimální jednorázově placené pojistné je 125 tisíc korun. Prostě bez častého kontaktu s kolegy poradci, opakovanými diskuzemi a hledáním alternativ po celé Evropě bychom na takový produkt nepřišli. To je má role.

E15: Říkalo se, že jste jako zakladatelé dostali za své podíly tři čtvrtě miliardy korun…

To nemůžeme komentovat, nicméně celá firma byla ohodnocena na více než miliardu korun. Odměnu máme rozloženou v čase a významný objem peněz je určen na další rozvoj firmy.

E15: Fondy jsou v roli finančních investorů nebo chtějí ve Fincentru zůstat déle?

V roli finančních investorů, v horizontu nějakých pěti let budou pravděpodobně chtít odejít. Pro nás bylo důležité, že se můžeme spojit se zkušenými osobnostmi, které nás posunou dál a dají nám jiný pohled na věc. Capital Dynamics je velmi zkušený investor v oblasti finančních služeb, takže máme mnoho inspirace přímo pod nosem. Navíc investice do Fincentra je první přímá investice tohoto významného globálního správce aktiv v našem regionu. Rovněž pro nás bylo důležité zajistit další kontinuitu firmy, kdyby se nám něco stalo. Podmínkou transakce byl pro nás partner, který nám do řízení firmy nebude mluvit, bude-li firma standardně fungovat. Některé naše partnery znám již z devadesátých let a vím, že se na ně nejen v tomhle mohu spolehnout. A samozřejmě neméně důležité pro nás bylo realizovat část hodnoty, kterou jsme za těch třináct let vybudovali.

E15: Může se stát, že jako zakladatelé budete znovu chtít ve Fincentru získat majoritu?

Nic není vyloučeno, záleží na okolnostech. V úvahu padá také vstup na některou z menších burz, rovněž naši zemští ředitelé a další klíčoví kolegové ze sítě a top managementu se postupně stávají akcionáři. Můžeme se spojit s nějakým větším investorem, zahraniční sítí či investiční bankou.

E15: Plánuje Fincentrum nějaké akvizice?

Přemýšlíme, jak vstoupit na trh bankovních služeb. Musí to mít smysl především pro naše poradce, aby měli k dispozici produkty, které jsou buď nejlepší, nebo patří k nejlepším na trhu. To znamená akvizici či založení nějakého subjektu nebo spolupráci s někým, kdo již bankovní licenci má, ale neprovozuje retail. Nelákala nás například cesta, kterou zvolili Partners při spolupráci s UniCredit Bank. Ta má mnoho vlastních klientů, a proto svým franšízantům nikdy nedovolí nabídnout klientům opravdu výhodné podmínky, protože by si kanibalizovala vlastní byznys. Jednali jsme také o vstupu do nějaké kampeličky, ale tam nikdy přesně nevíte, jaká aktiva kupujete. Navíc jsou od ČNB jasné tlaky na budoucí přeměnu kampeliček na banky, takže tato cesta pro nás brzy skončila.

E15: Uvažujete třeba o koupi nějakého z menších hráčů na poradenském trhu?

To také nemohu vyloučit. Jsme otevření jakémukoli obchodnímu kroku, který pomůže poradcům Fincentra a celé firmě v dalším rozvoji. Tento směr bude brzy doplněn i velice atraktivním přestupním balíkem pro skupiny, které již na trhu fungují pod jinou značkou. Výhodou tohoto postupu je, že podpoříme byznys našich stavajících ředitelů v síti, což je pro nás vždy priorita.

Díky vlastní realitní kanceláři si zajistíme další přísun hypoték, což je pro nás jeden z klíčových byznysů

E15: Hovoří se o tom, že plánujete i vstup na realitní trh…

Ano, realitní kancelář otvíráme už teď v říjnu, stavíme ji na zelené louce. Realitní trh je ještě mnohem větší džungle než poradenský trh, je naprosto neregulovaný. Pro nás má navíc potenciál pro získávání klientů pro finanční poradenství. Na prohlídku nemovitosti, než se prodá, přijde nějakých deset zájemců. Kdyby třetina zareagovala na nabídku poradenství, je to slušné. Navíc si zajistíme další přísun hypoték, což je pro nás jeden z klíčových byznysů.

E15: Nedávno vznikla také splátková společnost Fair Credit, která v zásadě konkuruje Provident Financial. Jak v ní figurujete vy?

Tam jsem já – kromě jiných lidí – investorem, pasivním, přes dluh. Fair Creditu se daří výrazně lépe, než jsme čekali, a to jak v růstu počtu zákazníků, tak v kvalitě vybíraných splátek.

E15: A má Fair Credit nějakou spojitost s Fincentrem?

Absolutně ne, jsou to samostatné firmy. Ani teď, ani do budoucna. Nemohou mít spojitost, Fincentrum oslovuje příjmově nadprůměrné skupiny, Fair Credit naopak ty příjmově podprůměrné.

Spolumajitel Fincentra Martin NejedlýSpolumajitel Fincentra Martin Nejedlý|Michael Tomes, E15

E15: Providentu vadilo, že z něho odešla do Fair Creditu část lidí. Jsou z toho nějaké soudní spory?

O žádném nevím. Ale nejsem manažer, jen investor. O takovém sporu by mi však ředitelé Fair Creditu asi řekli. Odchody manažerů i obchodníků jsou na finančním trhu běžnou praxí, ani konkurenční doložky se příliš nevyužívají – zaměstnavatel by musel manažerovi po celou dobu trvání doložky platit předchozí mzdu, takže to je drahé.

E15: Uvažuje Fincentrum o nějaké zahraniční expanzi kromě Slovenska, kde působí?

V tuto chvíli ne. Nakonec jsme rádi, že nám nevyšla Ukrajina, kam jsme před krizí chtěli. Ta zažila velký pád trhu. Ukrajina se považuje za velký trh, ale není. Je tam sice velký počet obyvatel, ale nízké finanční zdroje a malá důvěra v dlouhodobé finanční produkty.

E15: Jak vypadá váš ideální klient a jak ten skutečný?

Náš obchodní model cílí na domácnosti, které patří do nejvyšších třiceti procent příjmů – samozřejmě bez horních deseti tisíc lidí. Takže zhruba od průměrné mzdy výše, nominálně jde o čtyřicet tisíc korun čistého na domácnost a víc.

E15: Daří se vám to?

Daří. Někteří poradci ale mají i klienty s nižšími příjmy. To tehdy, když začínají nebo k nám přešli od konkurence, tedy z OVB a Partners a příjmově zajímavou klientelu neumějí oslovit. Musí se to u nás naučit a to trvá půl roku až rok.

E15: Jak vy osobně dělíte svůj čas mezi aktuální investice, Fincentrum, Premier Wines a Fair Credit?

Tak padesát na padesát mezi Fincentrum a Premier Wines. V Premier Wines mám podíl 75 procent, zbytek má partner, který se stará o řízení firmy. Fair Credit mi žádný čas nezabere, jak jsem říkal, tam jsem pasivním investorem. Teď se třeba výrazně více věnuji Fincentru, protože je sezona, v létě to bylo méně.

E15: Plánujete ještě další nákupy?

Teď řešíme otevření restaurace, je to ve spolupráci s Premier Wines. Zatím to je ve fázi jednání s památkáři, protože to bude v Praze 1. V Premier Wines se nám velmi daří prodej prémiových destilátů Fassbind. Jsme pro ně druhým nejúspěšnějším exportním trhem. Chceme tento sortiment rozšířit. Jinak mám ještě investici v pivovarnictví, máme značku speciálů, takzvaného řemeslného piva Two Tales, kterou si necháváme vařit na zakázku v jiných pivovarech. Projekt je na začátku, máme s ním velké exportní plány – budeme ho vozit do Skandinávie, Asie, USA a Kanady. Partneři v tomto projektu jsou Čechokanaďan a Američan. Zatím máme investici půl napůl, když partneři splní, co mají, můj podíl klesne na čtyřicet procent.

Martin Nejedlý (38)

Vystudoval Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze. V dubnu 2000 spoluzakládal Fincentrum. Nyní je členem jeho představenstva v Česku a na Slovensku. Věnuje se především jeho strategickému rozvoji, zejména v divizi Finanční poradenství. Před založením Fincentra pracoval více než čtyři roky pro významného obchodníka s cennými papíry Wood & Company jako analytik bankovního sektoru ve středoevropském regionu. Hraje tenis a má rád dobrá vína.