Martin Vogl: Krize není za námi, ziskům škodí nízké úrokové sazby a regulace

Ředitel české Axy Martin Vogl

Ředitel české Axy Martin Vogl Zdroj: E15 Anna Vackova

Společnost AXA se nepřidala ke druhému pilíři penzijní reformy, protože na trhu vidí jiné atraktivnější příležitosti, říká šéf této finanční skupiny v Česku a na Slovensku Martin Vogl. Období nízkých úroků a sílící regulace podle něj dusí zisky finančního sektoru, který tak bude muset projít další optimalizací a restrukturalizací. „Programy zvyšování produktivity však nebudou pocházet jen z osekávání nákladů či propouštění zaměstnanců. Jde také o technologie,“ soudí.

* E15: Proč jste se rozhodli nevstoupit do druhého pilíře penzijního systému?

Já bych řekl, že jsme vstoupili, protože se ho účastníme a aktivně ten produkt v naší síti prodáváme, a to ve spolupráci s KB Penzijní společností. Takže každý klient si ho u nás může koupit. Věříme totiž, že druhý pilíř má pro klienty své přednosti a benefity. Férovou otázkou by bylo, proč jsme pro druhý pilíř nevyvinuli vlastní produkt. Minulý rok jsme o tom diskutovali a vždy, když investujeme do nových projektů nebo produktů, musíme balancovat náklady a výnosy. Na základě našeho strategického plánu se chceme spíše zaměřit na byznys životního pojištění, podílové fondy a na neživotní pojištění. Druhý pilíř není naše priorita, a proto prodáváme produkt někoho jiného.

* E15: Jinými slovy by to pro vás bylo příliš drahé a nezaplatilo by se to?

Je otázkou priorit, zda chcete dělat všechno najednou a sám. My na českém trhu nadále vidíme spoustu obchodních příležitostí. Cítili jsme, že penzijní reforma je zajímavý projekt, ale věříme, že jsou ještě zajímavější oblasti, na které se chceme soustředit. Proto jsme se rozhodli produkt pro druhý pilíř nevyvíjet ve vlastní režii a dohoda, které jsme dosáhli s Komerční bankou, je pro nás velmi výhodná.

* E15: Takže vám Penzijní společnost Komerční banky za prodej svých produktů dobře zaplatí?

Provize za druhý pilíř jsou regulovány. Řekněme, že také spolupracujeme v tom, jak spravovat prostředky, které ve druhém pilíři získáme. A to bylo pro nás důležité.

Pokud chybí široká podpora politiků pro druhý pilíř jako produkt, který by si lidé měli pořídit v rámci zabezpečení na důchod, tak to velká část z nich nakonec neudělá. Jen se obávám, že většina ty prostředky neinvestuje jinde, ale pouze je projí

* E15: Je regulace provizí správná?

Pokud se podíváte na ziskovost byznysu ve druhém pilíři, existují tam určité bariéry a nemá cenu platit vyšší provizi a úplně tak dorazit možný zisk z tohoto byznysu. Jde o racionální dohodu, kterou s Komerční bankou máme. Nejde nám o to získat na provizích co nejvíce.

* E15: Můžete porovnat českou penzijní reformu s tou německou, která proběhla před více než deseti lety? Mohlo se u nás udělat něco lépe?

Neřekl bych, že lépe. Systémy jsou podobné, můžeme je tedy porovnat. Je tam čistě státní pilíř, privátní pilíř a celkově je systém založen na vícezdrojovém financování důchodů. Pokud mohu hovořit s odstupem let o německé reformě, tak byla velmi úspěšná. Do dodatečných pilířů vstoupila spousta účastníků. Myslím, že v Česku je příliš brzy na nějaké hodnocení. Nicméně to zatím nevypadá příliš dobře. Velkým rozdílem mezi tím, co se dělo v Německu, a současnou českou reformou je přístup politiků a byznysu a podpora penzijní reformy. V Německu šlo o společný kompromis celého politického spektra, průmyslu, ekonomické veřejnosti o tom, že je nutné mít do penze dodatečné úspory, že nestačí pouze spoléhat na státní systém. V době schválení reformy tak v Německu již neexistovala žádná debata o nutnosti reformy. Všem bylo jasné, že ta potřeba existuje. Když se podíváme do Česka, vidíme, jak opozice stále pochybuje, zda reformu potřebujeme a zda by neměla vypadat jinak. Tohle jsme v Německu prostě neměli. Hlavně tam nebyla ta nejistota na retailovém trhu, kterou dnes vidíme v Česku.

* E15: Ano, někteří lidé se zajisté bojí do druhého pilíře vstupovat, když slyší od opozice, že reformu po příštích volbách zruší. Dokonce o tom v dopise informovala představitele penzijních společností.

Slyšeli jsme, co opozice říká. Musíme brát tyto obavy naprosto vážně. Dostali jsme také dopis, abychom byli opatrní, pokud do druhého pilíře vstoupíme. Jako člen vedení společnosti AXA takováto varování nemůžete přehlížet či ignorovat. Pokud chybí široká podpora politiků pro druhý pilíř jako produkt, který by si lidé měli pořídit v rámci zabezpečení na důchod, tak to velká část z nich nakonec neudělá a investuje peníze jinde. Jen se obávám, že většina ty prostředky neinvestuje jinde, ale pouze je projí.

* E15: Jaký vývoj očekáváte od české a globální ekonomiky v tomto roce a jak to může ovlivnit vaše podnikání?

Česká ekonomika je velmi závislá na jiných evropských ekonomikách, takže se musíme dívat na ně. Právě v jejich vývoji vidíme obrovský rozdíl. Nedávno jsme měli italské volby, které přinesly ještě více nejistoty ohledně dalšího vývoje Itálie. Také není jasné, zda konsolidace francouzského hospodářství bude letos pokračovat, ale například u Německa a dalších zemí se zdá, že mírná recese skončila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku. Věříme, že globální ekonomika mírně posílí. Také věříme, že závazek ECB udělat cokoli, aby udržela euro, nadále platí a toto všechno by mělo pomoci tuzemské ekonomice získat dodatečnou poptávku. Na druhé straně jsme se na počátku roku dočkali zvýšení sociálního pojištění pro vyšší příjmové skupiny, takže bohatší klientela nyní zjišťuje, že má k dispozici nižší čistý příjem, a to ekonomice neprospívá. Jsme tedy celkově mírně optimističtí, ale víme, že je zde celá řada rizik.

* E15: Věříte, že česká ekonomika letos poroste?

Ne, věříme, že bude na nule. Tedy doufáme, že to bude nula. My bychom v tomto prostředí ale chtěli růst.

* E15: V tomto pseudopostkrizovém období procházejí banky a pojišťovny těžkými časy a restrukturalizacemi. Jaký očekáváte vývoj v nejbližší budoucnosti?

Myslím, že krize není za námi, alespoň co se týče tlaků na ziskovost. Současné prostředí nízkých úrokových sazeb je hlavním problémem pro banky a v některých oblastech i pro pojišťovny. Krátkodobě nízké sazby mnoho škody nenadělají, ale pokud to potrvá dlouho, pak to bude mít zásadní dopad. Zadruhé tu máme změny v regulačních předpisech. Vidíme negativní tlaky na ziskovost celého finančního sektoru. A v tomto prostředí pak slyšíte, že všichni z hlavních hráčů na trhu chtějí navyšovat své zisky. Takže očekávám pokračování procesu zvyšování efektivity, očekávám, že firmy si budou hodnotit, jaké segmenty byznysu jsou pro ně výdělečné. Předpokládám větší selektivitu velkých hráčů.

* E15: Bankovní a pojišťovací sektor se bude chtít stát ještě efektivnějším? Přijde další propouštění ve snaze dělat stejnou práci s méně zaměstnanci?

Myslím, že ano. Programy zvyšování produktivity však nebudou pocházet jen z osekávání nákladů či propouštění zaměstnanců. Jde také o technologie a o to, jak je můžete ještě více využít. Mám na mysli třeba automatické procesy či elektronické procesy. Celkově si myslím, že banky a pojišťovny nepatří k nejvíce inovativním společnostem, takže očekávám, že se na to do budoucna více zaměří.

* E15: V loňském roce jste ukončili spolupráci s některými zprostředkovatelskými sítěmi. Jak nyní prodáváte svoje produkty? Více přes vlastní síť, nebo přes třetí strany?

Naši strategii nyní měníme. Máme velmi silnou část prodejů přes brokery, spolupracujeme se všemi hlavními zprostředkovateli, ale máme také vlastní prodejní síť, která vytváří podstatnou část naší produkce. V loňském roce došlo také k nárůstu prodejů přes banky a letos očekáváme další růst objemů přes tento kanál, a to díky různým projektům. Věříme, že nejlepší je mix prodeje přes různé kanály, ať je to vlastní síť, brokeři, telefonní či internetový prodej. Největší podíl mají nadále prodeje přes zprostředkovatelské sítě, pak naše vlastní síť a pak prodej přes banky. E15: A co ukončená spolupráce s některými brokery? Na přelomu let 2011 a 2012 jsme změnili náš přístup k této spolupráci. Přešli jsme na větší kvalitu. Pokud tedy prodáváme přes zprostředkovatele, chceme mít jistotu, že ten prodej má jistou kvalitu a úroveň služeb. Po analýzách provedených na konci roku 2011 jsme zjistili, že máme také brokery nižší kvality. Proto jsme spolupráci s několika zprostředkovateli ukončili. Sice to ovlivnilo naše prodeje, ale v tomto jsme nechtěli připustit žádný kompromis.

* E15: Kde vidíte tuzemskou skupinu AXA za pět let?

AXA si v příštích pěti letech ujasní, čím chce v České republice být. Pokud se podíváme na náš globální byznys, tak máme prvotřídní značku. Takže za pět let bude v tuzemsku AXA vnímána jako jedna z pěti předních společností ve svém oboru, co se týče inovací, zákaznického servisu a také velikosti.

Martin Vogl (39)

Pochází z německého Göppingenu. Generálním ředitelem finanční skupiny AXA pro Česko a Slovensko je od léta 2011. Předtím pracoval deset let pro společnost AXA v Německu, z toho posledních šest let jako generální ředitel AXA Bank. Dříve působil také v konzultantských pozicích ve společnostech Arthur Andersen a Dresdner Bank AG. Vystudoval mezinárodní retailové bankovnictví na Berufsakademie Heidenheim, poté získal titul MBA na Temple University Paris, Philadelphia, Tokio. Svůj volný čas věnuje nejraději rodině, jeho velkou vášní je také fotbal.