Nový přístup k vodě. Praha obnovuje rybníky a potoky a tvoří modrozelenou infrastrukturu

Část Rokytky v Praze po revitalizaci

Část Rokytky v Praze po revitalizaci Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Císařský ostrov, vizualizace, povodňový park, řeka, Magazín Nová Praha
Císařský ostrov, vizualizace, povodňový park, řeka, Magazín Nová Praha
Císařský ostrov, vizualizace, povodňový park, řeka, Magazín Nová Praha
Císařský ostrov, vizualizace, povodňový park, řeka, Magazín Nová Praha
5
Fotogalerie

Vodní toky byly pro města po staletí zdrojem obživy a pitné vody, centrem obchodu i dopravními tepnami. Postupně však své hospodářské funkce pozbývaly a voda začala být jen trpěná. Potoky se zatrubňovaly a narovnávaly, rybníky se nechávaly zanášet bahnem a vysychat, tůně se zasypávaly. Dnes je snaha vodu v krajině naopak zadržovat.

Vodní plochy mají nedocenitelný význam pro udržování příjemného mikroklimatu ve městě. Ochlazují rozpálené povrchy města a přinášejí život rostlinám a stromům. Ty jsou přirozeným slunečníkem města a spolu s potoky, rybníky, tůněmi či se studánkami vytvářejí vyhledávaná místa pro volný čas a pobyt v přírodě. Při správném hospodaření navíc voda sama před sebou město ochrání. Ztvrdlá a vysušená půda je nejen nevlídná pro rostliny, ale také nebezpečná v případě povodní. Nedokáže totiž pojmout další vodu a hladina podzemních vod se snižuje.

Návrat do minulosti

Magistrát hlavního města se proto snaží navracet vodní toky do stavu, který bude k přírodě vstřícný. „Potoky se snažíme znovu přirozeně klikatit, umožnit jim rozlévat se tam, kde to je možné, aby se voda zasákla do podzemí,“ říká Jiří Karnecki z oddělení péče o zeleň na pražském magistrátu. Pro její zadržení se vytvářejí nové tůně, meandry nebo vlhké květnaté louky, které zpomalují odtok vody z krajiny. Ta se navíc přirozeně čistí.

Hlavní město vytipovává pro úpravy toků zejména lokality ve svém vlastnictví, protože vykupovat pozemky od soukromých vlastníků je obtížné a řada projektů na tom ztroskotala. Výjimkou v tomto směru byla například Rokytka. Téměř čtyřicet kilometrů dlouhý přítok Vltavy prošel úpravou v šesti lokalitách, kde se výkup pozemků od soukromníků podařil. Rozšířilo se koryto potoka, aby bylo schopné oblast ochránit před povodní, vytvořily se meandry, vybudovaly nové brody a skupiny tůní. Břehy Rokytky se díky tomu staly vyhledávanou lokalitou pro sport, procházky i posezení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!