Jaromír Soukup: Renesanční člověk, aspirant žebříčku miliardářů a televizní Premiér

Jaromír Soukup

Jaromír Soukup Zdroj: Profimedia.cz

Premiér Jaromíra Soukupa - ukázka z nového sitcomu Jaromíra Soukupa
Andrej Babiš daroval červenou čepici "okopčenou" od Trumpa i moderátorovi Jaromírovi Soukupovi
Radek Pokorný (vlevo) s Jaromírem Soukupem
Jaromír Soukup
TV Barrandov
9
Fotogalerie

V poslední době je známý jako premiér ze stejnojmenného seriálu televize Barrandov, jejíž je Soukup majitelem. Mnoho lidí si ho též spojuje s jeho pořady Instinkty Jaromíra Soukupa, Kauzy Jaromíra Soukupa nebo Týden s prezidentem. Jaromír Soukup je zároveň vlastníkem několika desítek firem a dle některých názorů by měl být zařazen do žebříčků českých miliardářů. Na začátku roku také oznámil, že zakládá politické hnutí List Jaromíra Soukupa.

Firmy Jaromíra Soukupa

Pod jménem Jaromír Soukup je zapsáno 45 firem, z nichž některé jsou v likvidaci. Mezi ty významné patří Empresa Media, Barrandov Televizní Studio, Médea a Stanford. Dohromady tato mediální skupina vykázala v roce 2018 provozní zisk přes 198 milionů korun, když utržila přes 4,5 miliardy korun. Jednou z posledních zpráv z této sféry jeho podnikání je to, že přestal vydávat časopis Instinkt a v minulosti zmizelo z trhu i několik dalších titulů.

Mezi výčtem soukupových firem se však najdou i podniky z jiného odvětví – například Jaromír Soukup Shop, Jaromír Soukup Reality, nebo Jaromír Soukup Auto.

Poslední dvě zmíněné byly zapsány do rejstříku 15. srpna 2019. U obou je zároveň jediným jednatelem Jaromír Soukup a společníkem u obou společností je JSF Holding, a.s. kde, světe div se, je generálním ředitelem Jaromír Soukup. Na Soukup Shopu najdete hračky, doplňky pro domácnost, doplňky stravy (od firmy dnes bývalého společníka Změlíka) i sportovní oblečení. Soukup Shop byl původně založen pod firmou Shop TV 69 s.r.o. s bývalým desetibojařem a olympionikem Robertem Změlíkem. Firma ale zanikla a od 28. srpna byl celý Shop Jaromíra Soukupa přepsán na jediného vlastníka Jaromíra Soukupa. Autoshop JS je též zajímavý. Adresa autobazaru je v Braníku, v budovách kde sídlí Empresa, Médea a další Soukupovy frimy. Podle recenzentů na Google auta stojí u zmíněných budov a jsou označeny firmami AAA Auto a Mototechna. I fotografie na webu Auto Soukup odpovídají fotografiím zmiňovaného AAA Auto.

Majetek Jaromíra Soukupa

Podle informací serveru Hlídací pes.cz z roku 2016 se Soukup mohl umístit na 73. příčce českých miliardářů s majetkem okolo 4 miliard korun. Jediný kdo ho na svůj seznam tehdy uvedl byl týdeník EURO. V jeho žebříčku obsadil 91. příčku s majetkem okolo 3,1 miliard korun. V roce 2018 zveřejnil Blesk úryvky zprávy od auditorské společnosti Recma o tom, že Médea v roce 2016 pracovala s obratem 238 milionů eur, což v té době představovalo něco málo přes šest miliardy korun. Jeho vlastní časopis Týden mu rok na to přiřkl 58. příčku žebříčku miliardářů s odhadem majetku 4,7 - 5,5 miliardy korun. I přes to ho v tom roce například magazín Forbes nezařadil na svůj žebříček, kde hranicí jsou 2 miliardy korun. 

O jeho silné finanční pozici může svědčit třeba to, že si v roce 2018 koupil čtyři byty v pražském mrakodrapu V Tower za 200 milionů korun.

Dluhy Jaromíra Soukupa

Vývoj posledních měsíců ale naznačuje, že Soukupova finanční situace nemusí být tak stabilní, jak se dříve zdálo. V květnu 2019 Aktuálně.cz informovalo o tom, že nemovitost v pražském Braníku, v níž sídlí většina Soukupových firem a projektů, byla zatížena zástavou, jíž Soukupova firma J.S.P. ručila bance ČSOB za úvěry v hodnotě přesahující 630 milionů korun. Ty čerpala agentura Médea.

Podle některých zpravodajských serverů je ztrátová i Empresa Media, kde se ztráta pohybuje kolem 37 milionů korun. Nejhůř je na tom společnost Barrandov Televizní Studio, provozovatel TV Barrandov. Zde jsou dluhy údajně okolo 1,1 miliardy korun. Dluhy už prý převýšily hodnotu majetku společnosti. Agentura Médea, která má závazky v hodnotě více než dvě miliardy korun, je podle České televize stále zisková.

List Jaromíra Soukupa

Soukup se v poslední době ale neprofiluje pouze jako byznysmen. O politiku se zajímal již v roce 2006. Tehdy poskytl před parlamentními volbami půjčku Straně zelených. O čtyři roky později nepřímo podpořil Věci veřejné nižšími cenami inzertních ploch a propagace v jeho médiích. Bývalý premiér Jan Fischer ho při zahájení kampaně na prezidenta v roce 2012 otevřeně označil za svého podporovatele. Před prezidentskými volbami dal ve svých médiích prostor Miloši Zemanovi. Objevil se i ve volebním štábu Miloše Zemana v den druhého kola prezidentských voleb 2018. Před parlamentními volbami v roce 2018 se na TV Barrandov často objevoval Tomio Okamura (SPD) nebo Radek Vondráček (ANO). Podle Info.cz byl Okamura v Soukupových pořadech na jeho televizi - v Aréně nebo Duelu Jaromíra Soukupa - od ledna 2018 celkem třináctkrát a druhým nejčastějším hostem byl Vondráček.

V lednu 2019 Jaromír Soukup oznámil, že zakládá vlastní politické hnutí List Jaromíra Soukupa a o pár měsíců později veřejně sdělil, že se hodlá ucházet o post prezidenta.

Priority programu Listu Jaromíra Soukupa jsou ověnčeny hesly: Potrestat ty, kteří zdražili náš život, Zrušme zbytečné úřady, Zrušme zbytečné právní předpisy nebo Česko není dojná kráva. 

Aktivity hnutí ale v současnosti příliš pozornosti nepoutají.

Premiér Jaromíra Soukupa

Pořady Jaromíra Soukupa se za dobu jejich vysílání staly legendou a oblíbeným vtipem. Moje zprávy, Volejte a pište šéfovi, Duel Jaromíra Soukupa, Týden podle Jaromíra Soukupa, Kauzy Jaromíra Soukupa nebo Instinkty Jaromíra Soukupa. Výčet je skoro nekonečný a na další pořady netrpělivě čekáme. Všem těmto pořadům nasadil pomyslnou korunu nový sitcom Premiér. Jaromír Soukup zde hraje hlavní a skoro jedinou roli. Soukupovo seriálové jméno je Pavel Diviš a diváky provede životem nově jmenovaného premiéra České republiky. Na České filmové databázi ČSFD.cz si seriál vysloužil hodnocení jedno procento a bizarní recenze. Soukup si zde totiž mluví sám pro sebe, vše se „jede na první záběr“, často si všimnete přichyceného portu za opaskem a celý seriál působí, jako by ani nikdy neměl scénář. Dočkali jsme se i kýženého Duelu Jaromíra Soukupa s Jaromírem Soukupem.

Paní Columbová Jaromíra Soukupa! Kdo je jediná žena v seriálu Premiér?>>>

Jaromír Soukup (22. února 1969)

Jaromír Soukup založil mediální agenturu Médea, které je v současné době majoritním vlastníkem, již během studií na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, kterou absolvoval v roce 1993. Jeho syn je od roku 2015 ředitelem TV Barrandov a Media View. Jeho snoubenkou byla Kateřina Brožová, se kterou se v roce 2018 rozešel. Soukup je vášnivý boxer a boxuje za vlastní tým Médea Boxing.