Nechtělo se mu sekat, tak zkonstruoval unikátní sekačky Spider

Zakladatel společnosti na výrobu svahových sekaček Spider Lubomír Dvořák ve své pracovně.

Zakladatel společnosti na výrobu svahových sekaček Spider Lubomír Dvořák ve své pracovně. Zdroj: Dvořák - svahové sekačky

Svahová sekačka SPIDER
Svahová sekačka SPIDER
Svahová sekačka SPIDER
Navíjecí a bezpečnostní systém sekačky Spider ILD01.
Svahová sekačka SPIDER
10
Fotogalerie

Ve svých 42 letech už nechtěl Lubomír Dvořák sekat trávu v náročném terénu rodinného hospodářství. A tak se jako nástrojař postavil za rýsovací prkno a nakreslil první svahovou sekačku. Psal se rok 2003 a o dvanáct měsíců později začala sériová výroba.

S unikátními sekačkami, které si jako jediné na světě poradí se svahem o sklonu 60 stupňů a jakkoliv vysokou trávou, prorazil ve světě, vyváží je do 40 zemí světa, nejvíce do USA, Německa a Japonska. Sbírá ocenění nejen za funkčnost, ale také design. V rozhovoru mluví Lubomír Dvořák, jednatel společnosti DVOŘÁK – svahové sekačky, která vyrábí sekačky značky SPIDER, také o přechodu na elektrický pohon či o autonomním řízení jeho strojů.

Na co jste myslel, když jste před dvaceti roky stál u rýsovacího prkna a „maloval“ první dálkově řízenou sekačku? Že dobudete svět?

Pravdou je, že jsem vždy toužil po vlastní výrobě. V době, kdy jsem kreslil první sekačku, jsem podnikal ve stavebnictví – byl to obor, který mne bavil, více mne ale lákala strojařina. Myšlenka na dobytí světa mě tehdy ale opravdu nenapadla. Snil jsem maximálně o zemích sousedících s ČR, dále má představivost nesahala.

Jak, kdy a kde vás to napadlo? To ve světě nic takového neexistovalo?

U rodičů jsme provozovali malé hospodářství. Během letního období jsme sušili seno a k posečení louky jsme používali lištovou sekačku. Když jsme se ale dostali k části louky s mírným svahem, lištová sekačka již sečení nezvládala a my museli použít kosu. Toto se opakovalo každou sezónu a já se neustále ptal proč ještě neexistuje vhodné řešení pro tento problém. Postupem času mi začalo docházet, že se jedná o obecný problém, se kterým se potýká každý, kdo se snaží sekat zarostlé svahy. To mě přimělo začít přemýšlet o vytvoření stroje, který by měl schopnost snadno zvládnout práci na svazích a byl ovládán dálkově přes rádio, čímž by se obsluha vyhnula riziku pádu ze stroje na strmém svahu.

Jaké jste zaznamenal reakce, když se v roce 2004 objevily vaše sekačky na trhu? Kde způsobily větší „revoluci“? V Česku nebo v zahraničí?

Naše sekačka byla natolik unikátní, že si získávala pozornost na každém veletrhu, na kterém jsme se prezentovali. Získávali jsme jedno ocenění za design a inovace za druhým. I přesto ale prodeje na začátku rostly velmi pomalu. Přestože jsme vyvolávali zvědavost a zájem, byli jsme pro zákazníky příliš noví a odlišní. Dva roky po uvedení na trh se však začal objevovat zájem o distribuci – nejvíce nás překvapilo Japonsko, které se stalo jedním z našich nejsilnějších trhů, ale také Austrálie a Německo. Zlom v prodejích nastal asi po pěti letech.

Kdo jsou vlastně vašimi největšími klienty? Z jakých oborů?

Naše sekačky jsou vhodné pro široké spektrum zákazníků, kteří řeší sečení trávy na rovině i ve svahu. Mezi naše hlavní zákazníky patří technické služby, firmy specializující se na sečení na zakázku, soukromí vlastníci farem, sadů a vinic, ale také státní instituce jako povodí nebo správa silnic a dálnic. V poslední době jsme zaznamenali velký zájem také ze strany provozovatelů solárních elektráren.

V čem se liší vaše výrobky a o který z nich je největší zájem? A proč?

V současnosti nabízíme pět modelů, které se liší svou velikostí a šířkou záběru. Všechny tyto modely jsou vybaveny dálkovým ovládáním a naším patentovaným systémem pojezdu. Jsou navržené tak, aby byly vhodné jak pro sečení na rovině, tak ve svahu. Největší zájem je o model SPIDER ILD02, který se svou produktivitou vyrovná až 16 pracovníkům s křovinořezem a zvládne sečení svahu o náklonu až 60 stupňů.

Z domácí dílny jste se přestěhovali do moderní továrny na Vysočině, kde vyrábíte přes 600 sekaček Spider ročně. Zůstávají v Česku? Nebo jich většinu vyvážíte do zahraničí? Kam?

V současné době vyvážíme čtyři pětiny naší produkce do zahraničí. Naše distribuční síť se rozprostírá do přibližně 40 zemí. Mezi naše nejsilnější trhy patří Spojené státy americké, Německo, Japonsko a Velká Británie.

Dovolíte si říct, že jste celosvětově jedničkou na trhu s profesionální dálkově řízenou žací technikou?

V době, kdy jsme na trh uvedli naši první sekačku Spider, jsme byli průkopníky v oboru. Od té doby se aktivně věnujeme dalšímu vývoji nových modelů a dovolíme si tvrdit, že si stále držíme vedoucí pozici v našem odvětví.

Neohrožuje vás asijská konkurence?

Zatím jsme nezaznamenali významnou konkurenci ze strany asijských společností.

Nebo máte tak vyspělou patentovou ochranu, že vaše výrobky nejdou okopírovat?

Zatím jsme se nesetkali s kopiemi našich sekaček. Přesto na trhu existuje již několik výrobců, kteří nabízejí podobná, avšak nikoliv identická řešení.

Našel jste někde něco, co byste chtěl vaší sekačkou posekat a zatím to nikdo nedokázal?

Naše sekačky jsou všeobecně uznávané pro svou schopnost zvládnout jakýkoli terén a porost. Jsme jediným výrobcem na trhu, který disponuje certifikací pro sečení svahů o náklonu až 60 stupňů. Navíc jsou naše výkonné žací systémy schopné snadno zpracovat travní porosty neomezené výšky.

Jaký může být vývoj v tomto oboru? Přechod na elektrický pohon? Pracujete na něm? Nebo to prostě nemůže fungovat?

Máme rozpracovanou širokou řadu projektů. Jedním z nich je plně autonomní řízení našich sekaček, kde jsme se opět stali průkopníky. Jsme světově první výrobce, který nabízí autonomní sekačky speciálně navržené pro sečení vysoké trávy. Co se týče elektrického pohonu, již několik let pozorujeme rostoucí poptávku po této technologii, a proto jsme na trh uvedli již dva plně elektrické modely.

Získali ocenění od společnosti Dun & Bradstreet, dříve Bisnode. Oceňují ho více domácí nebo zahraniční partneři?

Především v zahraničí a mezi klienty, kteří ještě nemají s naší společností zkušenost.

Lubomír Dvořák (62)

Jednatel společnosti DVOŘÁK – svahové sekačky, která vyrábí unikátní stroje značky SPIDER. Vystudoval TC Businesschool Netherlands –Management a podnikání, kde získal titul MBA. Před založením vlastní firmy pracoval jako nástrojař v Zetoru. Zajímá se o přírodu, pěstuje ovoce a zeleninu, restauruje historické objekty a veterány. Má čtyři dcery.