Průzkum Comgate: E-shopy čekají meziroční zlepšení

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Postupnou stabilizaci trhu a vyhlídky na zlepšení očekávají letos české a slovenské e-shopy. Podle průzkumu společnosti Comgate zhruba polovina totiž čeká letos vyšší tržby než loni. Loni to přitom bylo necelých 39 procent.

Jak se daří internetovým obchodům v Česku a na Slovensku? Loňské Vánoce dopadly o něco lépe než v roce 2022. Na 35 procent obchodníků z průzkumu ohlásilo nárůst tržeb, nejvíc v oborech kosmetiky a zdraví, případně ve službách a potravinách. Zároveň ale 30 procent obchodníků zaznamenalo horší výsledky než o svátcích v roce 2022.

Meziroční srovnání tržeb za čtvrté čtvrtletí pak ukazuje určitou stabilizaci trhu. „Zmenšily se extrémy,“ uvádí ředitel Comgate Jakub Ouhrabka. Zatímco za poslední kvartál roku 2022 hlásilo výrazný nárůst nebo výrazný pokles tržeb shodně kolem 14 procent respondentů, loni za stejné období se na obou pólech škály sešlo jen kolem 11 procent odpovědí. V meziročním srovnání pak nejvíce narostla skupina těch obchodníků, kteří zaznamenali stabilní výsledky.

Přesto 43 procent obchodníků uvedlo, že největší výzvou vánoční sezony byl pokles poptávky, respektive potřeba přitáhnout v takové situaci nové zákazníky prostřednictvím reklamy. O rok dříve to přitom byl růst cen u dodavatelů, který loni už tak palčivým problémem nebyl.

Více než čtvrtina (27 procent) e-shopů kvůli prodeji zlevnila na delší období než dva týdny. Časově omezené akce, například Black Friday, využilo 15,5 procenta obchodníků a 13 procent nabízelo slevové kódy. Necelá polovina pak nezlevňovala vůbec.

Ve výhledu na rok 2024 pak převládá pozitivní očekávání. Růst tržeb o 30 a více procent předpovídá 14,5 procenta účastníků průzkumu, dalších 35,6 procenta respondentů se domnívá, že jim tržby vyrostou o 15 až 30 procent.

„Ukazuje se, že obchodníci mají hubených měsíců dost a plánují zase pracovat na rozvoji – ať už chystají rozšíření sortimentu prodávaného zboží, nebo expanzi do zahraničí,“ říká Jakub Ouhrabka.