Dveře na Harvard máme otevřené

Je utopií vzdělání dostupné všem? 
Vedoucí projektu edX profesor Ananat Agarwal.

Je utopií vzdělání dostupné všem? Vedoucí projektu edX profesor Ananat Agarwal.

Napadlo vás někdy studovat na univerzitě v Americe, Číně, Japonsku či snad v Kanadě? Možná jste od tohoto rozhodnutí upustili kvůli financím, možná vás na školu nepřijali. Svůj „harvardský“ sen si i přesto můžete splnit. Třeba hned po dočtení tohoto článku, a dokonce zadarmo.

Vše začalo před třemi lety, kdy se akademici z MIT (Massachusetts Institute of Technology) a Harvard University shodli na tom, že stávající forma vzdělávání potřebuje nový impuls. Vytyčili si přitom nesnadný cíl. Výuku chtěli dopřát co největšímu počtu studentů, ale zároveň zachovat vysokou kvalitu a efektivitu.

Rozhodli se tedy pro experiment. Tým lektorů z MIT vedený profesorem Anantem Agarwalem (nynějším ředitelem projektu) rozjel internetový kurz o obvodech a elektronice pod záštitou massachusettského institutu. A dočkali se nečekaného úspěchu. Online seminář přilákal přes 155 tisíc studentů ze sto šedesáti dvou zemí světa. Zrodilo se edX. Projekt, který svým rozsahem nabízených kurzů a spolupracujících univerzit nezná obdoby.

Spolužáci z Tokia nebo Paříže

Princip je jednoduchý. Do svého internetového prohlížeče zadáte stránky edX, zaregistrujete se, v nabídce kurzů si vyhledáte ten, který by vás mohl zajímat, klik sem klik tam a již jste třeba uprostřed výuky profesora z University of Berkeley o fyzice kybernetiky.

Projektu edX se zúčastní více než dvacet jedna zemí světa, z nichž byly ke spolupráci přizvány právě nejprestižnější univerzity. Na výběr je z více jak pěti set oborů, v rámci nichž se vyučuje přes dvanáct set kurzů. Certifikát o úspěšném dokončení studia si ve své pracovně může pověsit již čtyři sta tisíc absolventů. Tolik k číslům.

Programování, britská literatura i matematika ve sportu

Zakladatelé inovativního portálu slibují, že edX nabízí naprosto novou dimenzi výuky. Rozdílné přednášky jsou vyhledávány dobrovolně a podle vlastního uvážení studentů. Je tedy nasnadě konstatovat, že motivace k novému vědění pramení již z pouhého zájmu – nikdo vás k ničemu nutit nebude, je to jen váš kurz, vaše vzdělání a váš certifikát. Kurzy nabízejí velice moderní učební pomůcky jako 3D virtuální modely, interaktivní chemickou či biologickou laboratoř, videa renomovaných vědců a profesorů z partnerských univerzit apod.

Zatímco tisíce lidí plní své hlavy novými znalostmi během studia na internetu, moudré hlavy v edX napadlo využít informační potenciál této masy studujících. Díky evaluacím, feedbackům, dotazům i podnětným připomínkám ze strany uživatelů se snaží profesoři zdokonalovat nejen edX, ale své poznatky a zkušenosti předávají běžným univerzitám a středním školám.

Studium dostupné opravdu pro všechny?

Bohužel nic není tak růžové, jak se zdá, a byť se edX prohlašuje za „non-profit organisation“, stav vašeho konta se po absolvování některého kurzu může přímo úměrně snížit množství nabytých vědomostí. Přestože v nabídce najdete hodiny, které jsou zdarma, mnohé kurzy jsou také placené. Co se týče komplexního vzdělání v oboru, zaplatíte i kolem 900 amerických dolarů. Cena jednotlivých kurzů se ale nejčastěji pohybuje okolo padesáti dolarů.

Dalším překvapením jsou rozšíření původně bezplatné výuky nějakým tím dolarem navíc, díky čemuž získáte přístup k lepším materiálům či pomůckám. V neposlední řadě jsou tu již zmiňované certifikáty. Pokud úspěšně ukončíte kurz, certifikát automaticky nedostanete – tedy alespoň u 99 procent kurzů ne. Pokud o osvědčení opravdu stojíte, musíte edX poslat opět peníze, a bohužel ne jen pár drobných. Certifikáty vyjdou i na tři sta dolarů. Jisté limity v dostupném vzdělání pro všechny se tedy objevily i zde.