Kouření versus schizofrenie. Jak spolu souvisejí?

Kampaň proti kouření v Minnesotě v USA

Kampaň proti kouření v Minnesotě v USA

To, že má kouření fatální vliv na zdraví a obecně se podílí na velké části úmrtí, je dávno známý fakt. Méně už se diskutuje o vlivu cigaret na psychiku.

Souvislost mezi kouřením a psychickými nemocemi se pozoruje již nějakou dobu. Například v Anglii podle neziskové organizace Rethink Mental Illness vykouří 42 procent všech cigaret psychicky nemocní lidé. Ve Spojených státech je 80 procent schizofreniků zároveň silnými kuřáky. A objevují se i další data, podle kterých mají psychicky nemocní lidé větší sklon ke kouření cigaret.

Mohlo by to ale být i naopak? Je možné, aby na počátku stála cigareta a kouření by bylo jedním ze spouštěčů vážné psychické nemoci, jakou je například schizofrenie? Touto problematikou se zabývá vědecký tým z univerzity King’s College London, který ve své poslední studii vydané v prestižním medicínském časopise The Lancet uvádí překvapivé výsledky.

Studie se zakládá na souboru 61 předchozích výzkumů vztahu požívání nikotinu a změn v lidském mozku. Díky zpracování dat zahrnujících 15 tisíc uživatelů tabáku a 273 tisíc nekuřáků vědecký tým zjistil, že 57 procent psychicky nemocných pacientů bylo kuřáky ještě před prvními příznaky nemoci. To by podle vědců mohlo naznačovat, že alespoň v některých případech by kouření mohlo být jednou z příčin propuknutí psychózy. U silných kuřáků je podle výzkumu dvakrát větší pravděpodobnost vzniku psychického onemocnění. Pokud má člověk genetické dispozice nahrávající schizofrenii, při pravidelném kouření se u něj nemoc může projevit v průměru o rok dříve než u nekuřáka.

„Je velmi obtížné stanovit příčinné souvislosti pouze pomocí této studie. Chceme ale lidem otevřít oči a poukázat na možnost, že tabák může být původce psychóz. Doufáme, že budou následovat další výzkumy a klinické studie, které by pomohly poskytnout pevnější důkazy,“ uvedl pro BBC James MacCabe z Institutu psychologie, psychiatrie a neurovědy na King’s College London.

Podobné zprávy snad proniknou i do zemí jako Česká republika, kde kouří přes 2,3 milionu obyvatel včetně dětí a mladistvých. Už jen proto, že navzdory snižování spotřeby tabáku v EU, u nás neustále přibývají noví kuřáci. Úplný zákaz kouření v restauracích, který v tuzemsku začne platit příští rok, by mohl situaci napomoct. Nejdůležitější přesto zůstává prevence u dětí a mladistvých. Puberta je totiž obdobím, kdy závislost na tabáku vzniká nejčastěji.

Dosavadní výzkum sice ještě potřebuje další důkazy, aby se teorie o kouření jako spouštěči psychických nemocí potvrdila. Přesto můžeme téměř s jistotou tvrdit, že většina začínajících kuřáků si na jakousi „malou schizofrenii“ skutečně zadělává. Na stav, kdy se jedno jejich já bude chtít své závislosti úpěnlivě zbavit, zatímco to druhé toho nebude možná nikdy schopné.