Mám schopnost dělat věci, které změní svět, říká mladý génius Taylor Wilson

Taylor Wilson

Taylor Wilson Zdroj: DEANNE FITZMAURICE,

V garážích rodičů teenageři obvykle zakládají punkovou kapelu, opravují píchnuté kolo nebo rozbitou motorku . Asi málokoho by ale napadlo udělat si z ní jadernou laboratoř. Dnes jednadvacetiletý Taylor Wilson si v garáži sám ve čtrnácti letech sestrojil fúzní reaktor. Chlapec, který ohromil Baracka Obamu a o svých objevech nejradši přednáší bez přípravy, je přitom dost nesmělý .

Reaktor a hvězda

Fúzní reaktor v garáži byl jen začátek. Wilson má na kontě například vynález přístroje, jenž může detekovat jaderný materiál v nákladovém prostoru. Tohoto pomocníka při odhalování teroristických akcí předvedl i překvapenému Baracku Obamovi .

Každý chce v jednadvaceti letech změnit svět. Wilsonovi se to ale skutečně může povést. Jedním ze „skromných “ plánů Taylora Wilsona je zavést elektřinu a nejmodernější zdravotnické technologie do rozvojových zemí. „Uvědomil jsem si, že mám schopnost dělat věci, které opravdu mohou změnit svět,“ uvedl mladý génius v National Geographic.

Taylor šel však ve svých ambicích ještě dál. Rád by vytvořil „miniaturní hvězdu.“ Jedná se o přístroj, který by se používal k léčbě rakoviny a který by fungoval na principu stejné jaderné fúze, jaká pohání Slunce. K sestrojení „hvězdy“ je však zapotřebí ovládat minimálně dvacet vědeckých a technických oborů.

„Einsteinovo“ dětství

Jeho rodiče dodnes nechápou, kde se v chlapci vzal takový talent. Otec má stáčírnu Coca-Coly a matka je instruktorka jógy. Jejich syn byl výjimečný od malička . Ve čtyřech letech malého Taylora přestalo bavit hrát si s hračkami, tak si vzal reflexní vestu a šel řídit dopravu na ulici před dům.

O pět let později se chtěl stát astronautem. Psal zkušeným astronautům, žádal je o autogramy a zkoušel si sestavit malou raketu. Poté, co ho zaujal atom, začal sbírat radioaktivní předměty. A například spektrometr mu poslal bývalý astronaut z Houstonu.

Rodiče ho vždy podporovali, i když při pozorování synových zálib jim občas musel běhat mráz po zádech. „Taylore, nejsou to ty věci, o kterých jsi říkal, že když se rozbijí, tak nás to zabije?“ zeptala se prý jednou Wilsonova matka při pohledu na syna ve žlutém ochranném oděvu operujícího v garáži s jakousi tekutinou. „To si nemyslím. Aspoň ne hned,“ odvětil jí Taylor.

Rodina Wilsonova se přestěhovala do města Reno, aby Taylor a jeho bratr Joey, který je pro změnu matematický génius, mohli navštěvovat školu pro obzvlášť talentované děti při University of Nevada. Taylor Wilson už získal za své objevy přes tucet cen, včetně ocenění pro mladé vědce. V Hollywoodu o něm dokonce plánují natočit životopisný film a brzy vyjde jeho biografie.

Na prestižní konferenci TED (Technology, Entertainment, Design), kterou většina vědců považuje za vrchol své kariéry, prezentoval Wilson své nápady už třikrát. Na konferenci se sjíždí držitelé Nobelovy ceny nebo třeba významní politici. Taylor tam poprvé řečnil v sedmnácti a říká, že je svůj příspěvek schopen přednést daleko lépe spatra než s přípravou.

Hypochondr s egem na uzdě

Navzdory jistému nebezpečí, které s sebou přináší každodenní práce s radioaktivním materiálem, je Taylor klidný. „Jsem velmi obezřetný. Vlastně jsem tak trochu hypochondr. Všechno je to o relativním riziku,“ tvrdí v rozhovoru pro deník The Guardian. V rozhovoru také prozradil, že by se chtěl zasadit o to, aby se jádro využívalo k prospěšným účelům.

Mladý génius přiznává, že není dobrý ve sportu a v cizích jazycích. Často znervózní, má-li požádat dívku o telefonní číslo. Když je ve společnosti mezi lidmi, snaží se nemluvit o vědě a nebýt „tím klukem, který v garáži sestrojil reaktor.“ Udržet ego na uzdě mu podle jeho slov pomáhají udržet blízcí přátelé