Reshma Saujani: Ženy musí umět být nedokonalé

Reshma Saujanil, autor: Alec Perkins zdroj: http://bit.ly/1SIEUhp

Reshma Saujanil, autor: Alec Perkins zdroj: http://bit.ly/1SIEUhp

Svět počítačových technologií je už řadu let v podstatě ryze mužskou profesní oblastí, ačkoli se v něm v jeho počátcích ženy objevovaly mnohem častěji než dnes. Dívky jsou totiž v současnosti vychovávány v domnění, že ženy mezi technologie nepatří, protože je muži převyšují svým logickým myšlením. S tím ale nesouhlasí zakladatelka organizace Girls Who Code Reshma Saujani.

Společnost musí překonat představu, že počítačům mohou rozumět jen chlapci, tvrdí zakladatelka a ředitelka americké neziskové organizace Girls Who Code Reshma Saujani. Dívky se o technologie nezajímají, protože mají pocit, že by tím porušily jakési neměnné tabu. A vliv na to mají i mýty, s nimiž se ženy od malička setkávají: podle dnešní společnosti nejsou dobré v předmětech, jako je fyzika a matematika, navíc je ani nijak zvlášť nebaví a ještě by byly, pokud by se zajímaly o počítače, jedinými dívkami v okolí. Zatímco dospívajícího chlapce si představujeme jako asociála v mikině, který prosedí většinu času u počítače, kde něco hackuje nebo hraje, ani nás nenapadne dosadit do stejné role dívku. To by ale podle Saujani mohly změnit třeba seriály nebo filmy, které by zobrazovaly ženské postavy v profesích, které má společnost zažité jako typicky mužské.

Reshma Saujani se narodila indickým uprchlíkům z Ugandy, kteří do Spojených států utekli před diktaturou Idiho Amina. Saujani jako cizinka byla proto neustále upozorňována na svou barvu pleti a přízvuk svých rodičů, ale ani negativní zkušenosti této ambiciózní ženě nezabránily v tom, aby dosáhla svých cílů. Studovala na univerzitě v Illinois, na harvardské Kennedy School of Government a právo na Yalu. Kariéru zahájila jako advokátka. V roce 2010 se zapojila do americké politiky, když se účastnila volebního utkání o místo reprezentantky v americkém Kongresu. Sice nepostoupila, ale z politické scény nezmizela.

Jako formu terapie začala po volebním neúspěchu psát svou první knihu Women Who Don’t Wait In Line, v níž mimo jiné tvrdí, že bychom měli umět přijímat riziko a případné selhání. Saujani totiž za zásadní problém společnosti považuje mimo jiné to, že ženy od dětství vychováváme k tomu, aby byly vždy za každou cenu dokonalé – a pokud tento požadavek nesplní, čeká je neúspěch, který bude mít ničivý dopad na jejich profesní život. „Potřebuji vás všechny, abyste řekli každé ženě, kterou znáte – vaší sestře, neteři, zaměstnankyni, kolegyni –, aby nepovažovala nedokonalost za nekomfortní. Když naučíme dívky, aby dokázaly být nedokonalé a využily tuto vlastnost, tak budou odvážné a vybudují lepší svět nejen pro sebe, ale i pro nás všechny,“ řekla na konferenci TED.

Zkušenost s kampaní, která ji zavedla i na americké školy, pomohla Saujani uvědomit si ještě jednu věc. Měla totiž příležitost osobně zaznamenat genderovou nerovnost na středoškolských hodinách informatiky. Samotný přístup k počítačům a technologiím obecně, který tak zásadně odlišoval obě pohlaví, ji velmi zaskočil. Tehdy se rozhodla udělat něco pro to, aby se situace změnila. V roce 2012 proto Saujani založila celostátní neziskovou organizaci Girls Who Code (GWC), jejímž hlavním cílem je zmenšit genderovou propast v odvětví informačních technologií a inženýrství. GWC usiluje nejen o to, aby mohly dívky získat potřebné vzdělání, ale snaží se je také inspirovat. „Chci dát dívkám příležitost, aby se mohly stát dalším Markem Zuckerbergem,“ uvedla Saujani pro list USA Today s tím, že šanci by měla dostat každá americká dívka. Do svých plánů chce zapojit každou technologickou společnost ve Spojených státech, aby se tento technologický převrat týkal celé země a pocítily jej dívky v každém americkém státě.“

GWC ale nejde o zacelení genderové mezery pouze z důvodu, aby ženy nebyly v IT oblastech stereotypně upozaďovány a přicházely tak automaticky o možné uplatnění. Podle odhadů totiž vzroste do roku 2020 ve Spojených státech počet profesních míst v počítačových technologiích natolik, že je nebude se současným americkým vzorcem vysokoškolských absolventů možné pokrýt. O to více potřebuje svět technologií právě ženy. Ačkoli několik z nich zastává vysoké pozice jako Marissa Mayer v Yahoo nebo Danielle Feinberg v Pixaru, ženy tvoří pouhou jednu čtvrtinu pracovníků ve všech STEM (věda, technologie, inženýrství, matematika) profesí. Přitom podle údajů GWC, které se vztahují na Spojené státy americké, jeví na střední škole zájem o vědu, technologii, inženýrství a matematiku 74 procent dívek. Při výběru univerzity si ale pouhé čtyři desetiny procenta dívek zvolí za svůj studijní obor informatiku. V roce 1984 ženy představovaly 37 procent absolventů univerzit v oblasti informatiky. Dnes je to pouhých 18 procent.

Inspirovat a vyučovat

V létě pořádá GWC letní programy, které nabízejí dívkám intenzivní sedmitýdenní kurzy informatiky, robotiky, základy programování, algoritmů i vývoje webových aplikací. I když mají letní semináře značný dopad, Saujani, kterou list WSJ Magazine označil za inovátorku roku 2014 a časopis Forbes za jednu z nejmocnějších žen světa, má ambice ještě větší a přeje si oslovit co nejvíce dívek napříč Spojenými státy. Založila proto GWC kluby, díky nimž může organizace spolupracovat se školami, univerzitami i podniky, aby v počítačových vědách vzdělávaly dívkám už v co nejranějším věku. Společně s předními pedagogy, inženýry i podnikateli vyvinulo GWC také nový model pro kvalitní výuku informatiky. Pod vedením špičkových ženských odborníků z oboru a mentorek tak nenabízí pouhý exkurz do světa technologií, ale vychovává budoucí inženýrky.

Při hledání nejlepšího způsobu, jak dívky v této oblasti vyučovat, Saujani čerpá z osobních zkušeností. Sama vyrostla v rodině, která ji v její snaze dosáhnout cílů povzbuzovala. Jako spousta dalších mladých žen ale měla nedostatek sebevědomí v oblasti matematických dovedností, a potřebovala tehdy lepší radu než „Jsi holka, netrap se s matematikou, vždyť můžeš být právničkou, lékařkou nebo učitelkou.“ Podle GWC totiž dívky znalost informačních technologií použijí i v jiných než technických oborech. To potvrdila v rozhovoru pro TST i Dita Přikrylová, zakladatelka organizace Czechitas, která pořádá tuzemské kurzy z oblasti IT určené ženám: „Ženy potřebují informatiku, do několika let se bez IT dovedností vůbec neobejdou,“ varuje Přikrylová.

Podle Přikrylové si předsudky o tom, že ženy nemají na matematiku nebo programování „správné myšlení“, přinášíme ze školy a z domova. „Pokud máme dobrého učitele matematiky nebo učitelku informatiky, je jednodušší se přihlásit se na IT a chápat, že v tom oboru jsou i ženy. Stereotypy může způsobovat i nepřítomnost žen v oboru. Já si dokázala informační technologie představit, protože jsem měla tátu ajťáka a učitelku informatiky,“ vysvětluje. Snaha o rozbíjení genderového stereotypu v technologiích proto podle ní smysl určitě má: „Výzkum ukazuje, že genderově vyváženější týmy vykazují daleko větší dynamiku, produktivitu a kreativitu. To platí všude. V technologiích i mimo ně.“

Organizace, za kterou stojí Reshma Saujani, chce do roku 2020 dostat na americké technologické univerzity milion studentek. Podle zakladatelky ale ani tohle stačit nebude – i průmysl musí najít způsob, jak ženy oslovit.