Rusko kompenzuje íránskými drony nedostatek raket, Ukrajina se je ale učí likvidovat

Íránské vojenské drony. Bezpilotní letouny od Teheránu nakupuje Moskva

Íránské vojenské drony. Bezpilotní letouny od Teheránu nakupuje Moskva Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Ukrajinští vojáci čím dál úspěšněji bojují s drony íránské výroby, které Rusko ve velkém počtu zřejmě používá jako náhražku vlastních přesných zbraní s dlouhým doletem. Těch totiž začíná mít nedostatek, upozornilo britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky.

Rusko nadále používá drony íránské výroby Šáhed-136 proti cílům po celé Ukrajině. Ale tato bezpilotní letadla jsou pomalá, hlučná a létají v nízkých výškách, takže osamělé stroje snadno zaměřuje konvenční protiletecká obrana.

Ukrajinské snahy sestřelovat tyto bezpilotní letouny jsou podle Londýna stále úspěšnější. Oficiální zdroje, včetně prezidenta Volodymyra Zelenského, tvrdí, že až 85 procent strojů je zachyceno, uvedlo britské ministerstvo.

Rusko pravděpodobně nasazuje velký počet íránských bezpilotních letounů, aby proniklo zdokonalující se ukrajinskou protivzdušnou obranou. Pravděpodobně je používá jako náhradu za ruské přesné zbraně dlouhého doletu, které jsou čím dál vzácnější, dodal Londýn.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov listu Ukrajinska pravda řekl, že do cíle doletí v průměru 30 procent dronů Šáhed-136, které odstartovaly. Rusko si podle Budanova v Íránu objednalo na 1700 bezpilotních letounů různých typů, ale ty je třeba ještě vyrobit.

Jak v závěru minulého týdne uvedl americký Institut pro studium války (ISW), rusko se vzdušnými údery na civilní cíle snaží přimět Ukrajinu, aby místo do protiofenzivy investovala více do ochrany a obnovy infrastruktury.

„Je velmi nepravděpodobné, že by pokračující ruské údery na ukrajinskou civilní infrastrukturu podkopaly ukrajinskou vůli bojovat, nicméně budou pro Ukrajinu stále více představovat ekonomickou a humanitární výzvu, i vzhledem k tomu, že teploty v zemi klesají,“ uvedl institut.