Uprchlíkům z Ukrajiny Česko prodloužilo dočasnou ochranu, je ale třeba o ní požádat, říká advokát Matěj Daněk

Video placeholde

Protože válka na Ukrajině stále trvá, prodloužila Česká republika tzv. dočasnou ochranu pro uprchlíky z této země, a to až do března roku 2024. Její stávající držitelé ale musí o prodloužení požádat, upozorňuje advokát Matěj Daněk, specialista kanceláře PRK Partners na zaměstnávání cizinců.

Dočasná ochrana byla původně schválena nejprve zhruba na rok od začátku invaze, a sice do konce března 2023. Pro uprchlíky je důležitá, protože jim zajišťuje přístup ke zdravotní péči, na pracovní trh a ke vzdělání. Zároveň i zakládá nárok na humanitární dávku ve výši pěti tisíc korun měsíčně až po dobu pěti měsíců a dávky pro lidi, kteří uprchlíkům například poskytnou ubytování.

O prodloužení dočasné ochrany rozhodla vláda a schválily ji obě parlamentní komory. Není však automatické, současní držitelé o prodloužení musí požádat, a to nejpozději do konce letošního března, jinak o ochranu přijdou. Do konce září 2023 si pak musí nechat do pasu vylepit nový vízový štítek.

Žádost o prodloužení se podává pomocí on-line formuláře Ministerstva vnitra a její podání automaticky prodlužuje dočasnou ochranu do konce září 2023. „Zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají uprchlíky z Ukrajiny s dočasnou ochranou, by si od nich měli před koncem března vyžádat potvrzovací e-mail z ministerstva o podané žádosti a do konce září si zkontrolovat vylepení vízového štítku,“ uvádí Matěj Daněk.

Pokud si uprchlík o prodloužení nezažádá, přijde o možnost pracovat na území ČR bez dalšího povolení, a zaměstnavatel se tak může dopustit nelegálního zaměstnávání, za které hrozí vysoké pokuty. Zaměstnavatelé musí věnovat pozornost také povinnostem při zaměstnávání občanů z Ukrajiny, kteří v ČR pobývají z jiného titulu než na základě dočasné ochrany, a kteří stále obecně volný přístup na trh práce nemají (s výjimkou např. osob s trvalým pobytem).