Pivní skaut: Mladý žatecký pivovar Pioneer Beer cílí na objevitele i strážce tradic

Video placeholde

Město Žatec proslulo chmelařskou tradicí. Má svůj turistický areál Chrám piva a chmele i pověstný Chmelařský institut. V srdci města teď přibyl řemeslný pivovar, který si do názvu vetkl slovo „pionýr“ odkazující na průkopnický přístup k vaření piva.

Projekt je dílem partnerské dvojice, která se před lety potkala v krušovickém pivovaru. Miriama Jóbová pracovala v marketingu, Michal Havrda jako sládek. Plán otevřít si vlastní pivovar po několika letech známosti zhmotnili vedle rozlehlého turistického komplexu, který v centru Žatce představuje pivovarské a chmelařské řemeslo.

Pioneer Beer vychází ze spojení tradičních postupů a ingrediencí s novými a překvapivými experimenty. Jejich základem jsou především nové druhy chmelů šlechtěné ze známých žateckých odrůd. Díky nim nabízí Pioneer zavedené pivní styly v překvapivém provedení.

Cílový zákazník pivovaru podle Miriamy vyhledává tradice, ale zároveň se nebrání inovacím. Pro perfekcionistu Michala, který má za sebou dlouholeté působení v průmyslovém pivovaru, je vaření na malé technologii stále novou výzvou. Pioneer funguje jako rodinný podnik, za nímž stojí spousta tvrdé dřiny – od náročné rekonstrukce historické budovy přes spartánské začátky výroby až po současný boj s koronakrizí.

Tým pivních pionýrů neztrácí zápal a dobrou náladu. Koneckonců pivovar prý prospívá i partnerskému vztahu.