Co vám (ne)uteklo: Boj o gigafactory vrcholí, důchody vzrostou, hrozí nucené prodeje bytů...

Video placeholde

Souboj Česka s Maďarskem, Polskem a Slovenskem o přilákání jedné z největších investic posledních let ve střední Evropě jde do finále. Realitní makléři napříč Českem hlásí: ochlazuje se. Nejdříve odstřihneme největší průmyslové podniky a až na posledním místě domácnosti. Tak vypadá český krizový postup pro případ odstavení dodávek plynu, jimiž ruský prezident Vladimir Putin v návaznosti na evropské sankce opakovaně vyhrožoval

 

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Boj o „gigafactory“ vrcholí. Volkswagen sonduje, kolik mu Česko přispěje

Souboj Česka s Maďarskem, Polskem a Slovenskem o přilákání jedné z největších investic posledních let ve střední Evropě jde do finále. Právě v těchto dnech vedení koncernu Volkswagen zjišťuje a porovnává, ve které z až pěti lokalit ve zmíněných státech by se mu nejvíce vyplatilo továrnu na výrobu baterií do elektromobilů postavit. Českým želízkem v ohni je obec Líně u Plzně, konkrétně území bývalého armádního letiště, kde by továrna až pro čtyři tisíce pracujících mohla vzniknout. Zástupci vlády i kraje o přilákání investice v přepočtu až za 122 miliard korun mocně usilují. Volkswagen jim však dal jasně najevo, že pokud Česko o továrnu stojí, bude muset na její výstavbu výrazně finančně přispět.

Trh s byty chladne. Rozžhavené ceny ještě drží slabá nabídka, nucené prodeje teprve přijdou

Realitní makléři napříč Českem hlásí: ochlazuje se. Zatímco na prohlídky bytů k pronájmu se stojí fronty, počet zájemců o koupi už jen zřídka dosahuje dvouciferného čísla. Ceny bytů ale zatím znatelně neklesají, v nabídce jich je stále málo. To ovšem mohou v horizontu měsíců změnit prodeje nemovitostí vyvolané problémy se splácením hypoték se znatelně vyššími úroky po refixaci.

Jaký má Česko plán pro případ výpadek dodávek plynu?

Nejdříve odstřihneme největší průmyslové podniky a až na posledním místě domácnosti. Tak vypadá český krizový postup pro případ odstavení dodávek plynu, jimiž ruský prezident Vladimir Putin v návaznosti na evropské sankce opakovaně vyhrožoval. V současnosti má Česká republika zásoby asi na měsíc a ruský plyn stále proudí. Situace ale zůstává nevyzpytatelná. Redakce deníku E15 připravila podrobný rozbor postupu, který by nastal po utažení kohoutů na plynovodech dodávajících ruskou surovinu.

Třetí valorizace důchodů je na spadnutí

Napjatý státní rozpočet se bude muset v následujících měsících popasovat s několika nečekanými výdaji. A to i proto že důchodci dostanou letos přidáno zřejmě třikrát. Ke standardnímu lednovému a mimořádnému červnovému zvýšení penzí dojde kvůli rekordní inflaci na podzim pravděpodobně k další mimořádné valorizaci, což státní rozpočet vyjde na miliardy korun. Vláda kromě toho zvažuje zvýšení dalších dávek či daňových slev.

Agrofert chce zezelenat. Do roku 2025 chce do solárů a vodíku investovat miliardy

Skupina Agrofert ze svěřenského fondu Andreje Babiše se v oblasti zelených zdrojů chystá zahájit největší investiční smršť od svého vzniku. V plánu má postavit solární projekty se souhrnným výkonem sto megawattů a u vodíku počítá se dvěma velkými projekty. Investice, které vyjdou na miliardy korun, chce skupina dokončit do roku 2025, potvrdil v rozhovoru pro deník E15 místopředseda představenstva skupiny Petr Cingr.

České potraviny jsou v ohrožení. Farmáři varují před propadem výroby a cenovým šokem

Česká potravinová soběstačnost v průběhu posledních let výrazně klesá. K dalšímu výraznému propadu přispějí drahé energie, pohonné hmoty, hnojiva a další ekonomické důsledky vyvolané válkou na Ukrajině. Středně velcí farmáři navíc varují před navrhovanou změnou dotačních pravidel, která má přidat peníze drobným hospodářům, a ostatním naopak ubrat.

PPF dostala předžalobní výzvu kvůli vytěsnění investorů z O2, minoritáři žádají vyšší odstupné

Advokátní kancelář KLB Legal zastupující 759 bývalých vlastníků O2 včetně aktivistického investora Tomáše Hájka zaslala skupině PPF Telco předžalobní výzvu. Dožaduje se v ní zvýšení sumy vyplacené za nuceně prodané akcie telekomunikačního gigantu. Pokud PPF nevyhoví, advokátní kancelář chce v květnu podat žalobu.

Z Číny lodí do Dubaje, pak letadlem do Česka. Válka komplikuje přepravu zboží

Přepravci asijského zboží do Česka přestali kvůli válce na Ukrajině využívat železnice v zemích, které se na agresi podílejí. Kolejová přeprava zboží přes Rusko a Bělorusko tedy prakticky nefunguje. Zboží se vrací na lodě, popřípadě do letadel. Někdy dochází i ke krkolomné kombinaci obou způsobů přepravy.

Tvoříme holding, který dokáže postavit skoro celou vodíkovou elektrárnu, říká miliardář Fait

Brněnský byznysmen a patriot Igor Fait v rámci své investiční společnosti Jet Investment spouští už třetí fond, tentokrát zaměřený na zelené technologie. Ve spolupráci se Siemensem chce také začít vyrábět vodíkové elektrárny. K tomu mu má pomoci i poslední akvizice polské společnosti Rockfin. Spolu s dalšími firmami v portfoliu Jet Investment by mohl vzniknout nový středoevropský holding, který se zaměří právě na investice do obnovitelných zdrojů. „Tento nový subjekt bude schopen nabídnout takřka celou elektrárnu, vyjma turbíny a řídících systémů,“ přibližuje milovník moderního umění, který už také nabírá spolupracovníky do své nově budované polské pobočky.