Tvoříme holding, který dokáže postavit skoro celou vodíkovou elektrárnu, říká miliardář Fait

Igor Fait

Igor Fait Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Igor Fait
Igor Fait
Igor Fait
Igor Fait
5
Fotogalerie

Brněnský byznysmen a patriot Igor Fait v rámci své investiční společnosti Jet Investment spouští už třetí fond, tentokrát zaměřený na zelené technologie. Ve spolupráci se Siemensem chce také začít vyrábět vodíkové elektrárny. „V Německu vidíme, že jde tento byznys skokově dopředu. S ukrajinskou krizí trend ještě akceleroval,“ konstatuje miliardář.

Nedávno jste koupili polskou strojírenskou společnost Rockfin a ohlásili jste vstup na trh vodíkových technologií. Co konkrétně vás zajímá?

Zajímají nás vodíkové zdroje, tedy technologie, pomocí níž lze z elektřiny vyrobit vodík. Nejde nám přímo o elektrolyzéry, protože to zvládnou jen ti největší evropští strojírenští hráči. My se soustředíme na komponenty, příslušenství a na pomocné systémy do této technologie. První kroky už jsme udělali, a to s naší firmou 2 JCP. Pak jsme získali Rockfin. Obě společnosti přitom spolupracují s lídry vodíkového trhu, se Siemensem a taky s firmou McPhy.

S firmou 2 JCP už tedy první komponenty Siemensu dodáváte?

Se Siemensem máme podepsaný kontrakt na výrobu prvních tří velkých elektrolyzérů Silyzer 300. Ty jsou pro Dánsko, kde se staví první velkokapacitní komerční zařízení na výrobu e-metanolu na světě. V 2 JCP dělali engineering těch elektrolyzérů a teď kolem elektrolyzérového jádra od Siemensu postaví kompletní zařízení. Považujeme to za obrovský úspěch, Siemens totiž chystá jejich sé­riovou výrobu a počítají s námi. Být obchodním partnerem společnosti, která se v Evropě stane jedním z hlavních tahounů této technologie, je nepopsatelně cenné. Získáváme tím náskok i renomé.

Uvažujete o tom, že byste se časem pustili i do vývoje samotných elektrolyzérů?

To nevidím jako příliš pravděpodobné. Znamenalo by to obrovské peníze do vědy a výzkumu a stejně bychom jen doháněli už rozjetý vlak. Jsou tu násobně větší firmy, které už technologii mají vyvinutou, a s těmi chceme spolupracovat.

Rockfin se dosud soustředí hlavně na palivové a olejové systémy převážně do plynových elektráren. Jak velký podíl tržeb bude vodík v Rockfinu v budoucnu tvořit?

Jsme zatím na začátku, takže těžko odhadovat. V každém případě v Německu vidíme, že tento byznys jde skokově dopředu. S ukrajinskou krizí trend ještě akceleroval. Investují do toho ve velkém soukromé firmy a státy technologii podporují i dotacemi. Ta zvýšená aktivita v oboru je znát. Dřív se o vodíku hodně mluvilo, ale ve skutečnosti byl obor spíš v hibernaci. To se teď mění a my chceme být u toho. Kolik nám to bude dělat tržeb, nedokážu říct. Ale bude to stěžejní obor, tím jsem si jist.

S firmou 2 JCP už tedy první komponenty Siemensu dodáváte?

Zatím ne, nyní tam máme od nich výrobní audit. Ale už mohu říct, že pokud Siemens bude vyrábět vodíkové elektrárny, bude je vyrábět s námi. A v tuto chvíli je přitom téměř jisté, že je vyrábět bude. Být obchodním partnerem společnosti, která se v Evropě stane jedním z hlavních tahounů této technologie, je pro nás nepopsatelně cenné. Získáváme tím náskok i renomé.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!