Co vám (ne)uteklo: Michl guvernérem, spojení PPF a Monety má zpoždění, je tu kryptokrach…

Video placeholde
Vtipálek, kacíř a muž, na kterém se dalo vydělat. Guvernér ČNB Aleš Michl startuje novou éru banky.
Jadernou elektrárnu musí stavět firma z Evropy, ne z druhého konce světa, říká miliardář Krsek.
Co s nesplácenými hypotékami? Banky mají krizové scénáře zahrnující i prodej nemovitostí.
Spojení PPF s Monetou nabírá skluz. Fúzi začíná zkoumat antimonopolní úřad.
5
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Vtipálek, kacíř a muž, na kterém se dalo vydělat. Guvernér ČNB Aleš Michl startuje novou éru banky

Mistr kontroverzních výroků a největší bavič České národní banky. I tak by se dal popsat nový guvernér centrální banky Aleš Michl, kterého jmenoval do funkce prezident Miloš Zema

Do vedení instituce střežící cenovou stabilitu v Česku vnáší hodnoty, které v optice dosavadního guvernéra ČNB Rusnoka působí snad až kacířsky.

Především pochybnosti o tom, že rostoucí úrokové sazby jsou tou pravou terapií pro českou inflaci. Divoká karta Aleše Michla už stihla od svého vyložení řádně zamíchat tuzemskými finančními trhy, důsledky pocítila česká koruna a investoři částečně přenastavili svá očekávání toho, kolik v budoucnu v Česku vydělají. 

Přízrak Lehman Brothers. Do kryptoměny potápějící celý trh investovaly i české fondy

Je to cenový masakr mimořádný i na poměry virtuálních měn. Jedna z deseti největších kryptoměn odepsala 99 procent hodnoty během pár dní. Luna svou implozí spustila výprodej, který pod hladinu 30 tisíc dolarů potopil i nejrozšířenější bitcoin. Do luny, respektive jejích vývojářů – korejské firmy Terraform Labs – ještě před pádem kryptoměny investovala řada venture kapitálových fondů včetně těch českých. O kryptografu týdne bylo jasno ještě před pátkem.

Spojení PPF s Monetou nabírá skluz. Fúzi začíná zkoumat antimonopolní úřad

Největší tuzemská investiční skupina PPF učinila další krok na cestě k ovládnutí české bankovní čtyřky, společnosti Moneta. Prostřednictvím svého vehiklu Tanemo oznámila tuzemskému antimonopolnímu úřadu, že se k fúzi již formálně chystá. Úřad nyní posoudí, zda spojení neporušuje pravidla soutěže.

Co s nesplácenými hypotékami? Banky mají krizové scénáře zahrnující i prodej nemovitostí

Lidé, kteří po skokovém navýšení splátek při refixaci nezvládnou splácet hypotéky, jsou v lepší pozici, než byli neplatiči za finanční krize po roce 2008. Propadu cen bytů a domů zatím brání nízká nabídka a rostoucí náklady na  výstavbu. Přesto bankéři i obchodníci s realitami radí, aby klienti ve vážných problémech neotáleli příliš dlouho. Zatím nemusejí na prodeji nemovitosti tratit.

Evropské LNG terminály narážejí na své limity, německá jednání s Katarem o dodávkách váznou

Evropská unie se naplno pustila do nahrazování ruského plynu a sází zejména na LNG. Některé terminály na zkapalněný plyn na starém kontinentu jsou na hraně kapacity, v plánu je tak řada nových projektů. Zejména Německo usiluje o rychlou změnu orientace a chce rekordním tempem instalovat čtyři plovoucí terminály. Problémem však může být zajištění dodatečných dodávek, protože zásadní jednání mezi Berlínem a Katarem o dlouhodobé smlouvě vázne.

Jadernou elektrárnu musí stavět firma z Evropy, ne z druhého konce světa, říká miliardář Krsek

Bývalý spolumajitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek dal naposledy rozhovor před čtyřmi lety a médiím se vyhýbá. A byť jeho investiční skupina BHM velmi rychle roste, kvůli absenci tiskového oddělení se může stát, že část jeho byznysu zcela unikne zrakům veřejnosti. Názorným příkladem je Krskova obří sázka na výstavbu logistických hal.

„Začali jsme před třemi lety a v současnosti máme hotových nebo rozestavěných zhruba 200 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Další připravujeme. Celková investice do těchto projektů vychází na zhruba osm miliard korun,“ říká Krsek.

Shein potichu obsazuje Česko. Neviditelný čínský e-shop surfuje na vlně popularity u generace Z

Ještě před pár lety v podstatě neznámá firma, dnes čínský obr, jehož hodnota je mezi soukromými společnostmi třetí nejvyšší na světě. Řeč je o čínském e-shopu Shein, který si nejprve podmanil americký trh a nyní se zdá, že potichu dobývá i ten český.

Turecko jako burzovní vítěz války. Akcie zdecimované ekonomiky vydělávají

Válečná éra má svého jasného burzovního šampiona. Je jím paradoxně Turecko zmítající se ve vážných ekonomických problémech. Tamní akcie od vpádu Ruska na Ukrajinu v závěru února vydělaly rovných třicet procent. V zemi sice zuří masivní inflace, zahraničním investorům ovšem nahrává po dobu války relativně stabilní turecká lira. Pro investory se tak pod istanbulskými mešitami otevřel zlatý důl, rostoucích trhů je během posledních měsíců málo. I tak ale turecký parket představuje extrémní riziko.

Krizové zásoby jídla na dva týdny, velí vláda. Systém ale už na začátku drhne

Válka na Ukrajině i dlouhodobý záměr státu mění strategii potravinové bezpečnosti Česka. Zatímco země má krizové zásoby jídla jen na 1,3 dne, Fialův kabinet chce v příštích letech zásoby zvýšit až na 15 dní, což vyjde na osm miliard korun. Už nyní se ale snaha o změnu komplikuje.

Video placeholde
Očima guvernéra: Nezávislost ČNB • Videohub