Vhodně zvolené okno dokáže snížit energii směřující do interiéru až o třetinu

Video placeholde

K zažitým mýtům při stavbě domů patří, že čím větší je plocha oken, tím víc musí majitel či nájemník platit v zimě za topení, případně v létě za klimatizaci. Moderní okna ale dokážou ledacos, dokonce i snížit prostup tepla do interiéru až o třetinu.

Dnes se na výrobu oken běžně používají izolační dvojskla i trojskla. Oproti minulosti představují obrovský rozdíl, protože podle Romana Vorlíčka, jednatele tradiční rodinné firmy VORLÍČEK – PLAST, vyrábějící okna a dveře dokážou prostor jak zastínit, tak do něj naopak energii ze slunce získat.

Zasklená plocha bývá u dnešních domů zhruba pětkách menší než plocha "zdiva". Nicméně vliv na izolační vlastnosti stavby mají u obou součástí zhruba stejnou váhu. „Zdivo mívá zhruba pětkrát lepší izolační vlastnosti,“ vysvětluje projektový a produktový manažer HELUS IZOS Martin Najman. Takže ztráty přes obě součásti jsou zhruba stejně velké. Ovšem před nějakými dvaceti či třiceti lety tomu bylo jinak a přes okna unikalo dvakrát i třikrát víc tepla než přes zbytek konstrukce.

Dnešní vícevrstvá skla sestávají zpravidla ze tří samostatných skel slepených dohromady. Sleduje se u nich světelná propustnost a tepelná izolace (tady není úplně dobře rozumět, tak prosím o upřesnění). Pokud se mezi tyto vrstvy přidají ještě fólie, může to zvýšit výrazným způsobem zabezpečení oken, a dokonce vést až ke vzniku 100 % UV filtru.

„Pokud investor nechce z nějakého estetického nebo architektonického důvodu používat stínění, lze nabídnout například okna IZOS Shadow, která mají zajímavé protisluneční vlastnosti, ale přitom zůstávají transparentní. Takže se nemusí bát, že jde o tmavé zasklení,“ říká Martin Najman.

Okno tohoto typu dokáže snížit prostup tepelné energie do interiéru oproti standardnímu trojsklu až o 32 procent. S kvalitním větráním přes noc dokáže snížit teplotu interiéru až o několik stupňů i bez klimatizace.

A jak je to s cenami? Standardní okna pro moderní rodinný dům přijdou podle Najmana na částku mezi dvě stě padesáti až třemi sty tisíc korun. Nárůst ceny u těch speciálních se pak podle typu a použitého materiálu pohybuje zhruba mezi osmi a deseti procenty. Pokud se řeší bezpečnost, pak mezi deseti a patnácti procenty.

Zesilovat lze navíc také protihlukové vlastnosti. Ovšem i standardní dvojskla už dokážou snížit hluk o 33 decibelů. Což rozhodně není málo.