Strany v Praze začaly řešit obsazení rady. Kdo bude radním pro dopravu či územní rozvoj?

Magistrát Hl. Města Prahy

Magistrát Hl. Města Prahy Zdroj: profimedia.cz

Připravovaná koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu spustila jednání o tom, kdo se na příští čtyři roky stane nejen primátorem, ale třeba i radním pro územní rozvoj či dopravu.

Jednání o budoucí pražské radě vstupuje do poslední, klíčové fáze – vyjednávání o personáliích. Ačkoli se Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu již shodli na společném programu a fungování rady, v boji o obsazení rady se dá čekat řada střetů. Dosud strany nechtěly příliš komentovat, o které z deseti radních funkcí budou mít zájem.

Naopak o post primátora se vede boj už od voleb. Všechny tři strany mají totiž shodný počet zastupitelů. Kvůli nejlepšímu volebnímu zisku chtějí Piráti tuto funkci pro svého lídra Zdeňka Hřiba, za to nabízejí partnerům po čtyřech radních. Oponuje mu však europoslanec Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), který kritizuje Hřibovu politickou nezkušenost.

Šéf Prahy sobě, starosta a poslanec Jan Čižinský už z boje o primátorský řetěz ustoupil. „Pokud to ztroskotá na personáliích, tak jsme prostě parta pitomců,“ říká Čižinský. Čižinský se tak pravděpodobně stane jedním z radních, možná i náměstkem. Proti se však může postavit členská základna Pirátů, která musí koaliční spolupráci v Praze odsouhlasit. Pirátům totiž vadí Čižinského kumulace funkcí, byť Hřib připouští diskuzi.

„Naši koaliční partneři naopak vidí přidanou hodnotu v tom, že jsou ty funkce propojené. Budeme o tom debatovat,“ uvedl Hřib. Židle se kromě toho kýve pod současným radním pro kulturu Janem Wolfem (KDU-ČSL), který se do zastupitelstva dostal na kandidátce Spojených sil pro Prahu.

Koaliční partneři ho však prý znova nechtějí. V souvislosti s kulturou se tak mluví například o filmové producentce Haně Třeštíkové (Praha sobě). Kvůli schvalování Metropolitního plánu bude klíčový post radního pro územní rozvoj. Zde se spekuluje o Haně Marvanové nebo bývalém šéfovi Institutu plánování a rozvoje Petru Hlaváčkovi (oba Spojené síly pro Prahu).

Důležité bude také obsazení rezortů dopravy, financí a majetku. Zastupitelé však zatím o konkrétních postech nechtějí mluvit, mělo by však být jasno do konce týdne. „Dohoda by měla být každým dnem,“ uvedl Čižinský.