V Brně čtveřice stran vyšachovala vítězné ANO. Je to megapodraz, reaguje Babiš

Markéta Vaňková

Markéta Vaňková Zdroj: Blesk:Pro Blesk: Markéta Vaňková

Překvapivý zvrat přineslo úterní povolební jednání v Brně. Dosavadní primátor Petr Vokřál (ANO) už počítal s obhajobou své pozice, ODS ho však obešla.

Novou brněnskou primátorkou se stane občanská demokratka Markéta Vaňková. Povede koalici složenou z ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Piráty. První tři přitom byli již domluveni na koalici s vítězným hnutím ANO a současným primátorem Vokřálem. „Vnímala jsem ale velký tlak našich voličů. Do včerejška (pondělí) to vypadalo, že jiná varianta koalice neexistuje. Ale to se změnilo,“ řekla Vaňková.

Piráti totiž původně odmítali obejít vítězné ANO, nakonec ale změnili názor a budou se podílet na nové radě vedenou občanskými demokraty. Vokřál mohl vládnout sám s ODS, rozhodl se ale nabídnout spolupráci více stranám. Nyní půjde hnutí ANO spolu s SPD do opozice. „Velmi mě to mrzí. Věřil jsem, že takto široká koalice posune Brno dál, ale osobní zájmy některých jednotlivců nás posouvají zpátky,“ uvedl Vokřál.


Lídr hnutí ANO a premiér Andrej Babiš zvrat označil za podraz. „Potvrzuje se to, že politická scéna je rozdělena na hnutí ANO a ty takzvané tradiční demokratické strany. Považuji to za megapodraz. Neuvěřitelné svinstvo,“ reagoval Babiš s tím, že se podle něj do Brna vrací kmotři.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala naopak nové uspořádání ve svém domovském městě uvítal. „Jsem velmi rád, že v Brně došlo k rychlému utvoření „koalice změny“ v čele s Markétou Vaňkovou. Bude skvělou primátorkou. ODS je skutečnou alternativou k ANO,“ uvedl. Podle Vaňkové je důvodem sestavení nové koalice především větší programová shoda.

Rozložení sil v Brně
ODS bude mít pět radních, lidovci tři, Piráti dva a ČSSD jednoho. Vaňková řekla, že je ráda, že bude mít Brno po 20 letech primátorku a k tomu právničku. Před dvaceti lety byla primátorkou za ODS bývalá ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká. Kromě Vaňkové jako primátory a Hladíka jako prvního náměstka by měli být dalšími náměstky Tomáš Koláčný z Pirátů a Oliver Pospíšil z ČSSD, posledním by měl být ještě někdo z ODS, o kom zatím strana povede debatu.

Babišovo hnutí tak po Praze, kde ANO skončilo na posledním postupovém místě, ztrácí i Brno. „Jsou to signály, že hnutí ANO, zdá se, dosáhlo svého limitu,“ uvedl politolog z Univerzity Karlovy Josef Mlejnek pro Českou televizi. Vládní hnutí totiž postupně ztrácí další krajská města, přestože kromě Prahy a Liberce všude zvítězilo. O koalici bez ANO se uvažuje například v Plzni, Olomouci, Jihlavě nebo Hradci Králové. Jednání však nejsou ještě u konce.

„Může za tím být nějaký celostátní apel. Většina stran se vymezuje velmi negativně vůči hnutí ANO a Andreji Babišovi. Týká se to ODS, ale koneckonců i lidovců či Pirátů,“ uvedl Mlejnek.