V koalici v Praze 12 nakonec bude i ODS

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V Praze 12 bude vládnout koalice Pirátů, kteří kandidovali se Zelenými, ODS a TOP 09. Strany ve středu večer podepsaly koaliční smlouvu. V pětatřicetičlenném modřanském zastupitelstvu mají dohromady 21 hlasů. Starostou bude Jan Adamec, trojka pirátské kandidátní listiny. Každá strana bude mít tři hlasy v radě. Informovala o tom Eva Tylová (za Piráty). Před uzavřením koaliční smlouvy Piráti a TOP 09 vypověděli dříve podepsané memorandum se Změnou pro Prahu 12, která je složená z KDU-ČSL, STAN a nezávislých kandidátů. Piráti o tom informovali na facebooku.

Koalici uzavřenou s ODS strany označily jako koalici Pro lepší Prahu 12, která se zaměří zejména na udržitelný rozvoj a transparentní fungování radnice. „Strany koalice se shodly na prioritách zajišťujících otevřenou správu městské části a rozumný rozvoj městské části za participace občanů,“ uvedl kandidát na starostu Adamec, který bude mít v gesci také IT, bezpečnost a zahraniční vztahy.

V radě budou další dva politici z Pirátů, radním pro sociální věci, zdravotnictví a sport bude jednička Pirátů Lukáš Findeis, místostarostkou pro územní rozvoj, životní prostředí a regulaci hazardu bude Tylová, která se v říjnu probojovala do druhého kola senátních voleb, ve kterém vyhrál Pavel Fischer.

ODS bude mít dva místostarosty, dopravu a finance bude řešit lídr strany Vojtěch Kos a investice, majetek a bytovou politiku Jiří Fremr, a radního pro kulturu a volný čas, kterým bude Pavel Ehrlich. Místostarostou pro novou radnici a místní Agendu 21 bude lídr TOP 09 Petr Šula. TOP 09 získala ještě dva radní, radním pro hospodaření, hospodářskou správu, evropské fondy a koordinaci infrastruktury budované hlavním městem bude Hana Jandová a radním pro školství bude Petr Prchal.

„Dnes (ve středu) jsme spolu s TOP 09 ukončili povolební vyjednávání se Změnou pro Prahu 12 a vypověděli tím platnost memoranda přijatého dne 14. října 2018. Stranám se při vyjednáváních nepodařilo najít shodu na tom, jak společně řídit městskou část,“ napsali ve středu večer Piráti na sociální síti. Změnu pro Prahu 12 do voleb vedla bývalá starostka Daniela Rázková (KDU-ČSL).

Volby v Praze 12 vyhráli Piráti s podporou zelených, kteří získali čtvrtinu hlasů a obsadili deset křesel. Dále zde uspělo pět uskupení. Po sedmi křeslech získaly strany ODS a ANO, uskupení složené z KDU-ČSL, STAN, Konzervativní strany a nezávislých Změna pro Prahu 12 má pět zastupitelů, TOP 09 čtyři a poslední dva mandáty obsadili dva kandidáti ze sdružení komunistů a nezávislých kandidátů Občané dvanáctky.

Volby před čtyřmi lety vyhrálo hnutí ANO, které získalo devět mandátů. Druhá byla Změna pro Prahu 12 se ziskem sedmi mandátů a třetí TOP 09 měla šest zastupitelů. ČSSD obsadila čtyři křesla, po třech získali ODS, KSČM a Zelení s podporou Pirátů a LES.

Koalici tehdy sestavily ANO, ČSSD a Změna pro Prahu. Domluvily se na tom, že starostku Danielu Rázkovou (KDU-ČSL/Změna pro Prahu 12) v polovině období vystřídá Milan Maruštík z ANO, což se v listopadu 2016 stalo. V dubnu 2017 zastupitelstvo odvolalo Rázkovou z rady spolu s dalším radním za Změnu pro Prahu 12. Uskupení přešlo do opozice. O pět měsíců později zastupitelé odvolali radního Michala Pince (ANO) a před volbami Františka Adámka (ČSSD).

Praha 12, kde žije zhruba 56.250 obyvatel, je na jihu hlavního města. Městská část zahrnuje celá katastrální území Cholupic, Kamýku, Komořan, Modřan a Točné.