Špatný vtip, hodnotí politici Zemanova slova o likvidaci novinářů

Setkání Miloše Zemana a Vladimíra Putina v Pekingu

Setkání Miloše Zemana a Vladimíra Putina v Pekingu Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a jejich manželkami
Setkání Miloše Zemana a Vladimíra Putina v Pekingu
3
Fotogalerie

Čeští politici odsoudili slova prezidenta Miloše Zemana o likvidování novinářů, které pronesl v Pekingu v úvodu schůzky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, jako velmi nepodařený vtip. Podle mluvčího hradu Jiřího Ovčáčka, který doprovází Zemana při cestě do Číny, šlo o bonmot. Na sociální sítě napsal, že očekává trapně pohoršené komentáře politiků, kteří se k médiím rádi lísají.

Za velice nepodařený označil vtip šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Mně se hrubě nelíbí, a je mi to jedno s kým, jestli s Putinem, nebo s někým jiným, aby se debatovalo o tom, jestli se mají novináři likvidovat nebo omezit. To je něco, co je velice nepodařené, a to říkám diplomatickým způsobem," uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

I podle místopředsedy ODS Martina Kupky byl žert nevhodný. Jeho vyznění podle něj ještě umocnila souvislost s Putinem. "Proto mě mrazí," uvedl ve Kupka stejném pořadu. Zemanův dlouhodobý kritik, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na twitteru sdělil, že takové vyjadřování považuje za nepřijatelné i jako vtip. "Distancuji se od výroků prezidenta Zemana na adresu novinářů," napsal.

Europoslanec za ANO Pavel Telička míní, že Zeman svým výrokem o novinářích v přítomnosti Putina jen potvrdil, ze si nezaslouží podporu kandidatury. "Není způsobilý úřad vykonávat," napsal na twitteru. Podle ministra zemědělství a místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je trapné, aby český prezident vtipkoval na téma likvidace novinářů s prezidentem státu, kde novináři umírají bez vyjasnění. Uvedl to na twitteru.

"Novináři zásadně nikdy bonmoty nechápou. Očekávám teď trapně pohoršené komentáře a rozhořčené reakce politiků, kteří se k médiím rádi lísají," nechal se na sociálních sítích slyšet Ovčáček.

Dnešní jednání prezidentů Zemana a Putina se odehrálo v ruštině. Na počátku se ale Putin dotázal svého protějšku, zda se bude tlumočit. Zeman to označil za zbytečné. Podle ruských médií měl Zeman při příchodu dojem, že je v místnosti mnoho novinářů a bylo by prý dobré je "likvidovat", na což Putin reagoval v diplomatičtějším duchu.

Odpověděl: "Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano." Výroky na okraj jednání zachytil zvláštní dopisovatel listu Komsomolskaja pravda, který se na svém twitterovém účtu věnoval zajímavostem ze setkání.