Topolánek: Ano řekněme Číně a Bruselu, ne pak euru a evropské armádě

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: Anna Vacková, E15

Mirek Topolánek
Topolánek na konferenci Premium E15
Mirek Topolánek v rozhovoru s moderátorem akce a redaktorem E15 Janem Stuchlíkem
Mirek Topolánek
5
Fotogalerie

Mirek Topolánek oficiálně zahájil svou prezidentskou kampaň. Za první téma vybral zahraniční politiku, ve které se cítí být „silný v kramflecích“. Dokonce prohlásil, že se „nemusí v Evropě představovat a všude se dostane“. Topolánek představil svou vizi s tím, že bude odmítat euro, uprchlické povinné kvóty i společnou evropskou armádu, informoval deník Blesk.

Chce dělat pragmatickou ekonomickou diplomacii, ale nerezignovat na tradiční polistopadové směřování s důrazem na lidská práva. Poprvé si na tiskovou konferenci přivedl i manželku.

„V zahraniční politice chci vrátit lidem hrdost na Českou republiku. Chci prosazovat jejich, tedy národní zájmy. V domácí politice chci zajistit lidem bezpečí a hájit jejich práva. Ve vztahu ke společnosti chci bránit svobodu, demokracii, lidská práva a spojovat lidi dohromady,“ představil svůj program ve zkratce Topolánek.

„Současná doba je komplikovaná, nemůžeme si dovolit zvolit kladače věnců nebo dekorativního prezidenta, musíme zvolit někoho, kdo bude umět hrát tu tvrdou hru, která nás čeká,“ poznamenal expremiér s náznakem, že to je přesně jeho charakteristika.

„První téma se týká naší euroatlantické orientace. Moje orientace v tomto smyslu je jasná. Chci provádět pragmatickou ekonomickou diplomacii, ale zároveň budu prosazovat to, co je tradiční od roku 1989,“ zdůraznil s tím, že vztahy s Čínou chce zachovat, zároveň ale chce akcentovat problematiku lidských práv.

Profil Mirka Topolánka čtěte zde >>>

Vše o prezidentských kandidátech čtěte zde>>>

Více zpráv čtěte na Blesk.cz.