Socialisté mohou vyhrát německé volby, musí ale chtít moc, míní Schröder. Tvrdě také zkritizoval Trumpa

Gerhard Schröder.

Gerhard Schröder. Zdroj: profimedia.cz

Angela Merkel
volby, ilustrační
3
Fotogalerie

Němečtí sociální demokraté mohou vyhrát v zářijových parlamentních volbách, nesmí o sobě ale pochybovat a musí chtít moc, je přesvědčen bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Prohlásil to v bojovné řeči na mimořádném sjezdu sociální demokracie, který má v západoněmeckém Dortmundu schválit program pro volby do Spolkového sněmu.

"Nic není rozhodnuté, ne novináři nebo lidé z agentur pro výzkum veřejného mínění rozhodují volby, ale voličky a voliči," řekl stovkám delegátů třiasedmdesátiletý politik, který stál v čele spolkové republiky v letech 1998 až 2005.

Připomněl právě volby z roku 2005, krátce před nimiž sociální demokraté zaostávali za konzervativní unií CDU/CSU o 23 procentních bodů. Přesto nakonec ztrátu prakticky kompletně stáhli a nakonec prohráli o jediný bod.

"To, co šlo tehdy, je možné i dnes," prohlásil s tím, že třetina voličů se rozhoduje až bezprostředně před volbami. SPD v aktuálních průzkumech na CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové ztrácí 14 až 16 procentních bodů.

Aby SPD ve volbách uspěla, je podle Schrödera třeba napnout v posledních týdnech kampaně všechny síly a bojovat o každý hlas. Není podle něj možné po trojici porážek v zemských volbách už nyní chodit se svěšenou hlavou. Sociální demokraté podle něj již dokázali, že umí vládnout lépe než konzervativní unie.

Schröder se ve svém projevu také jasně vymezil vůči politice amerického prezidenta Donalda Trumpa. To, co se děje ve Spojených státech, je podle exkancléře třeba otevřeně a tvrdě kritizovat.