Babiše si v obměněné vládě nedovedu představit, říká Jan Hamáček

Jan Hamáček (38, ČSSD)

Jan Hamáček (38, ČSSD) Zdroj: Foto Aha! – Michal Protivanský, ČTK

Jan Hamáček
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a Jan Hamáček, kandidát strany na funkci místopředsedy Poslanecké sněmovny, vystoupili 25. listopadu na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.
Jan Hamáček, nový předseda Sněmovny a bývalá předsedkyně Miroslava Němcová
Jan Hamáček
5
Fotogalerie

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) nyní záleží na prezidentovi, zda demisi vlády přijme nebo ne. „Od toho se bude odvíjet další postup, který má spoustu variant. Jednou z nich je setrvání vlády v demisi a dokončení mandátu v současné podobě. Další variantou je sestavení vlády nové na obrysech stávající koalice, kde si ale nedovedu představit Andreje Babiše,“ říká.

E15: Ještě o víkendu jste říkal, že ministr financí Andrej Babiš by měl opustit vládu. Nyní podává demisi celá vláda, jak oznámil premiér Bohuslav Sobotka. Překvapil vás jeho krok?

Překvapivý krok to je, nicméně ho respektuji. Pan premiér se rozhodoval na základě kompetencí, které má, a jde o krok, jehož důvody chápu. Situace ve vládě dozrála do bodu, který vyhodnotil jako neudržitelný.

E15: Konzultoval ho s vámi?

Předem ho se mnou nediskutoval.

Podívejte se, jak ministři přijížděli na dnešní jednání vlády:

Video placeholde
O fackách, volbách a Sobotkovi: Rozladění ministři přijeli jednat • Jakub Veinlich, Petr Soukup

E15: Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že Sobotka nemá sílu ani vůli bojovat za to, co deklaruje. Podle Kalouska přehrává rozhodnutí do rukou prezidenta Miloše Zemana. Souhlasíte?

Pan Kalousek je předsedou opoziční strany, proto má v popisu práce vydávat podobná vyjádření. Role prezidenta republiky nicméně nyní bude velmi důležitá.

E15: Co může nyní dělat prezident?

Pan prezident má nyní celou řadu možností, jak se zachovat. Může demisi přijmout, nebo naopak nepřijmout. Od toho se bude odvíjet další postup, který má spoustu variant. Jednou z nich je setrvání vlády v demisi a dokončení mandátu v současné podobě. Další variantou je sestavení vlády nové na obrysech stávající koalice.

E15: Je reálná dohoda na jiném vládním uspořádání bez ANO?

V tuto chvíli je i toto jedním z možných řešení. Nemyslím si, ale že patří k těm nejpravděpodobnějším.

E15: Jak bude současná koalice v následujících dnech postupovat? Budete se dohadovat s ANO na jejím pokračování bez Sobotky a Babiše?

Dál se bude o dalším postupu mluvit v rámci stávající koalice, proběhne schůzka s panem prezidentem. Záleží na tom, jak se k situaci postaví i samotné ANO. Myslím si, že pokud vznikne nová vláda, je nepředstavitelné, aby v ní byl Andrej Babiš.

E15: Je to priorita ĆSSD?

Prioritou ČSSD je najít takové řešení, které bude pro tuto zemi nejlepší. Tedy rychlé řešení. Je pravdou, že situace, kdy místopředsedou vlády je osobou, která je ve střetu zájmů, prověřuje ji jí podřízený orgán státní správy a visí nad ní řada vážných podezření, je neudržitelná. Problém ministra financí je příčinou vládní krize a je nutné jej vyřešit tak, aby to co nejméně poškodilo Českou republiku.