Glosa Jana Havligerové: Zeman zabije dvě mouchy jednou ranou

Prezident České republiky Miloš Zeman při vystoupení na Žofínském fóru.

Prezident České republiky Miloš Zeman při vystoupení na Žofínském fóru. Zdroj: ČTK

Prezident oznámil, že pro povolební svolání dolní komory parlamentu využije maximální třicetidenní lhůtu. Ustavující schůze sněmovny se tak bude konat zřejmě v pondělí 20. listopadu. Zeman, jak se dalo čekat, do mrtě využije možnost, kterou dává hlavě státu ústava. Podobně se zachoval i v roce 2013. 

I argumenty jsou podobné. Jak říká, chce tak získat co nejvíce času na diskusi parlamentních stran a hnutí. Jistě, dá se předpokládat, že tentokrát bude politická situace víc zjitřená než obvykle a vyjednávání o ustavení vlády složitější. Ale to je konec konců stav, který si prezident opravdu dokáže vychutnat. A zjevně chce.

Volby 2017 sledujeme online >>>

Přestože je rozhodnutý premiérem jmenovat vítěze voleb, hodlá se po 28. říjnu postupně scházet s vedením všech subjektů, které se dostanou do Poslanecké sněmovny, a ptát se na jejich názor na politickou strukturu po volbách.

Na sestavení kabinetu mu ústava dává dvě šance a tak teoreticky může jednání protáhnout co nejblíže k termínu prezidentské volby. Beztrestně tak povede svoji vlastní kampaň, aniž by za ní musel zaplatit byť jedinou korunu. A politikům přitom dá pěkně za uši.