Kandidátem na ministra průmyslu může být i majitel Brano Group Pavel Juříček

Pavel Juříček, majitel a generální ředitel společnosti Brano Group, která vyrábí autodíly.

Pavel Juříček, majitel a generální ředitel společnosti Brano Group, která vyrábí autodíly. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.
Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.
Andrej Babiš.
Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše vyjednáváním o sestavení vlády.
5
Fotogalerie

Kromě energetického manažera Tomáše Hünera se objevil i další kandidát na ministra průmyslu a obchodu - majitel skupiny Brano Group Pavel Juříček.

Miliardář Pavel Juříček už za hnutí ANO Andreje Babiše úspěšně kandidoval v letošních volbách do Poslanecké sněmovny. Nyní může v politické kariéře ještě povýšit. „Andrej Babiš mi konkrétní nabídku nedal. Přemlouvá mě vedení ANO, podnikatelé i odboráři,“ sdělil deníku E15 Pavel Juříček s tím, že má velkou podporu ze všech stran.

Do vlády bez podpory v poslanecké sněmovně by však Juříček nešel. „Jedině v případě, že by šlo o vládu s jasnou podporou a vyhlídkou na čtyři roky,“ uvádí Juříček. „Kdyby atmosféra byla taková, že chcete do vlády šikovné lidi,“ dodal.

Stát se členem vlády na pár měsíců by však podle Juříčka nemělo smysl. Vzhledem k zákonu o střetu zájmů by totiž stejně jako Babiš musel vložit majetek do svěřenského fondu.

„Na co budu dávat firmu do svěřenského fondu na tři měsíce,“ ptá se Juříček. Kvůli pár měsícům by totiž musel řešit například s právníky a dalšími poradci samotnou strukturu fondu stejně jako to dělal Andrej Babiš.

Juříček je majitelem výrobce autodílů Brano Group. V roce 2006 získal titul Podnikatel roku. Jeho skupina v Česku zaměstnává tisíce lidí. Patří zároveň k dlouholetým podporovatelům Andreje Babiše, když ho podpořil spolu s dalšími úspěšnými podnikateli již před minulými volbami do poslanecké sněmovny v roce 2013. Od loňského září vede opavskou organizaci hnutí ANO, do kterého sám vstoupil.