Do čela ministerstva průmyslu míří exmanažer ČEZ Hüner

Tomáš Hüner

Tomáš Hüner Zdroj: čtk

Ministerstvo průmyslu a obchodu
2
Fotogalerie

Kandidátem hnutí ANO na ministra průmyslu a obchodu je Tomáš Hüner, který již v rezortu v minulosti působil jako náměstek ministra. V minulosti řídil rovněž aktivity ČEZ v Bulharsku.

Hnutí ANO Andreje Babiše má dalšího adepta na člena své vlády. Ministrem průmyslu a obchodu se má stát podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Tomáš Hüner. „Zatím vaši informaci nemohu komentovat,“ sdělil serveru E15.cz Hüner.

S řízením ministerstva by nicméně Hüner neměl mít potíže. V rezortu již působil v letech 2006 až 2011 jako náměstek v době, kdy ministerstvo řídili Martin Říman a Martin Kocourek (oba ODS). Hüner na ministerstvo přestoupil z postu country manažera ČEZ v Bulharsku, kde řídil bulharské distribuční společnosti po jejich akvizici skupinou ČEZ na začátku minulé dekády.

V minulosti ale byl rovněž generálním ředitelem Severomoravské energetiky a v jednu chvíli se o něm dokonce spekulovalo jako o budoucím šéfovi energetického koncernu ČEZ. Působil rovněž v dozorčích radách provozovatele energetické sítě ČEPS a OTE.

V současnosti působí jako ředitel divize Energy Management společnosti Siemens Česká republika, kam přišel ze služeb miliardáře Pavla Tykače. Pracoval pro jeho skupinu Czech Coal, kde měl na starosti například přípravu převzetí Elektrárny Počerady od skupiny ČEZ. Polostátní energetická skupina ale nakonec zmíněnou elektrárnu Tykačovi neprodala.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je Hüner velmi známou a respektovanou osobností, zejména v energetice. "Byl by určitě dobrým ministrem a oceňuji, že do toho jde i v situaci, kdy podpora vládě není jistá, to vyžaduje odvahu," řekl dnes na dotaz ČTK.

"Kandidátů na ministra průmyslu a obchodu je vícero. Konkrétní jména komentovat nebudu," uvedl Babiš. V úterý šéf ANO řekl, že sehnal kandidáta na ministra průmyslu do své připravované menšinové vlády. Sdělil, že je to nestraník, jméno ale odmítl prozradit.

Tomáš Hüner je odborníkem na energetiku, na MPO již byl náměstkem

Vizitka Tomáše Hünera (58), který míří na pozici ministra průmyslu a obchodu:

Datum a místo narození: 26. června 1959 v Ostravě

Vzdělání: vystudoval Fakultu strojní, katedru tepelných strojů a jaderných zařízení na VUT v Brně, absolvoval studijní program International Institute of Certified Studies in Strategic Management

Současná funkce: ředitel divize Energy Management společnosti Siemens Česká republika (od 2015)

Praxe: v letech 1984 až 1994 pracoval v Elektrárně Dětmarovice, mj. na pozici náměstka ředitele pro výrobu, v letech 1994 až 2002 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva společnosti SME (Severomoravská energetika), další dva roky byl konzultantem společnosti AP&P, která mj. restrukturalizovala společnost Slovenské elektrárne; v letech 2004 až 2006 byl manažerem společnosti ČEZ v Bulharsku; v letech 2006 až 2011 působil jako náměstek na ministerstvu průmyslu a obchodu (náměstek ministra pro sekci průmyslu a energetiky), v letech 2006 až 2014 byl předsedou dozorčí rady společnosti ČEPS, v letech 2011 až 2014 předsedou dozorčí rady státního energetického operátora, společnosti OTE; v letech 2014 až 2015 byl předsedou dozorčí rady a ředitelem energetických zdrojů společnosti Vršanská uhelná finančníka Pavla Tykače.