Piráti v palbě kritiky. Ostatní strany je kritizují za postoj k výborům i volbě předsedy sněmovny

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve studiu Blesk.cz

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve studiu Blesk.cz Zdroj: Foto CNC - Martin Sekanina

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve studiu Blesk.cz
Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve studiu Blesk.cz
Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve studiu Blesk.cz
Předseda Pirátů Bartoš přijel do Lán za prezidentem Zemanem.
Ivan Bartoš
11
Fotogalerie

Lidovci považují návrh Pirátů na to, aby opozice získala vedení všech výborů ve Sněmovně, za neadekvátní. Podle hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude rozdělení výborů záležet na slušnosti budoucí vládní koalice, zatím ale není jasné, kdo ji bude tvořit. Piráti o víkendu navrhli, aby kvůli plánu na vznik menšinové vlády ANO všechny sněmovní výbory s výjimkou organizačního vedli zástupci ostatních stran. ANO návrh kritizovalo.

"Myslím, že to je neadekvátní. Každopádně jsou výbory a komise, které by měla mít jen opozice," sdělil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Lidovci už dříve vyjádřili přesvědčení, že by opozice měla kontrolovat sněmovní komise pro dohled nad tajnými službami, protože to považují za nástroj pro zachování demokracie. Opozice by podle nich měla mít i předsedu bezpečnostního výboru.

"Obsazení vedení výborů bude na slušnosti koalice a její dohodě s opozicí," uvedl předseda STAN Petr Gazdík. Upozornil zároveň, že v nynější povolební situaci není zcela jasné, které strany budou patřit ke koalici a které k opozici.

"To se ukáže právě při ustavující schůzi, volbě předsedy a orgánů Sněmovny.I Piráti se budou muset rozhodnout, kam chtějí patřit," poukázal na víkendové rozhodnutí pirátského poslaneckého klubu, který potvrdil dřívější stanovisko, že na předsedu Sněmovny podpoří Radka Vondráčka (ANO).

Totéž připomněl i Bělobrádek. "Otázkou je, zda Piráti jsou opozice, když chtějí udělat dohodu s ANO, SPD a KSČM o vedení sněmovny," uvedl.

"Jestliže jsou Piráti ochotni připustit vládu bez důvěry, tak připouští vládu bez kontroly. A žádní předsedové výborů tomu nemohou významným způsobem pomoci," reagoval na rozhodnutí Pirátů podpořit Vondráčka do čela sněmovny předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podotkl, že kdyby opozice měla vést všechny sněmovní výbory, musela by mít v dolní komoře většinu. "A to je nesmysl. Většinu musí mít vláda. Musí být jasné, jaká většina té vládě, ať už menšinové nebo koaliční, pomůže vládnout. Proto měl pan prezident (Miloš Zeman) dodržet svůj zvyk a chtít po panu Babišovi, aby mu označil těch 101 poslanců," řekl Kalousek.

Piráty kvůli jejich rozhodnutí kritizovala o víkendu i ODS, která na předsedu sněmovny navrhuje svého předsedu Petra Fialu. Podle občanských demokratů nahrává postoj Pirátů "mocenskému paktu" prezidenta Miloše Zemana a předsedy ANO Andreje Babiše, protože díky svému předsedovi sněmovny bude mít ANO všechny tři pokusy o sestavení vlády.