Volby do Senátu horní komoru značně promění. Vůbec poprvé bude pravděpodobně bez komunistů

Zdroj: Profimedia.cz

Ve druhém kole senátních voleb voliči vyberou pětadvacet senátorů. Účast bude zřejmě již tradičně nízká.

Již po prvním kole senátních voleb začalo být jisté, že proměnou projde nejen složení horní komory, ale i jeho vedení. Už teď je téměř jisté, že po osmi letech skončí na svém postu dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Sociální demokracie obhajuje v letošních volbách třináct mandátů. Do druhého kola přitom postoupilo jen pět oranžových kandidátů, z toho pouze předseda senátního klubu Petr Vícha z prvního místa.

„Senát jim nedáme,“ potvrdil předvolební heslo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Horní komora tak zřejmě bude volit nového předsedu. O slovo se hlásí lidovci, kteří chtějí mít nejsilnější klub. Ke třinácti stávajícím senátorům za KDU-ČSL se připojil Jiří Čunek, který post obhájil už v prvním kole. Další tři členy strany čeká boj ve druhém kole.

K lidoveckému klubu se mohou připojit i nezávislí kandidáti nebo senátoři s podporou více stran jako Jiří Drahoš, který rovněž zvítězil v prvním kole. Nejsilnější klub ale mohou mít i občanští demokraté, kteří jsou vítězi prvního kola. Postoupilo jedenáct jejich kandidátů, většina přitom z prvního místa. Posílit mohou i Starostové.

Už nyní je však jasné, že vládní koalice ANO, ČSSD s podporou komunistů nebude mít v horní komoře většinu. ANO má sice ve druhém kole deset finalistů, ale reálně jich má šanci jen pár. Komunistům zase hrozí, že poprvé od založení Senátu v roce 1996 z něj zcela vypadnou.

Výsledek voleb bude záležet i na tom, kolik lidí k volbám dorazí. Druhé kolo senátních voleb se vedle voleb do Evropského parlamentu těší tradičně nejnižšímu zájmu. Účast bývá sotva poloviční oproti prvnímu kolu. V některých případech tak bude rozhodovat velmi nízký rozdíl v počtu odevzdaných hlasů.

Například Bělobrádek, který kandiduje na Náchodsku, se utká ve vyrovnaném souboji s policejním exprezidentem Martinem Červíčkem, který kandiduje za ODS.

„Volební účast bude na Náchodsku nízká, tak do dvaceti procent. Rozhodne několik desítek, maximálně jednotek stovek hlasů,“ míní politolog Jiří Štefek. Právě o Bělobrádkovi se přitom mluví jako o novém předsedovi Senátu, byť sám uvedl, že takové ambice nemá.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů? >>>