Izraelské rakety, gigafactory i Dukovany. Končící vláda chce odklepnout všechny strategické projekty

Premiér Andrej Babiš zahajuje předvolební kampaň ANO

Premiér Andrej Babiš zahajuje předvolební kampaň ANO Zdroj: ČTK / Hájek Ondřej

Premiér Andrej Babiš během zahájení předvolební kampaně ANO v Ústí nad Labem
Momentka z předvolební kampaně Andreje Babiše
Andrej Babiš
4
Fotogalerie

Těsně před sněmovními volbami, které se konají 8. a 9. října, hodlá šéf rezortu obrany Lubomír Metnar (ANO) podepsat mnohamiliardovou zakázku na izraelské raketové systémy Spyder. Jde o projekt, který má strategický význam. Rakety určené k ničení vzdušných cílů mají chránit například jaderné elektrárny. Vláda Andreje Babiše (ANO) chce také rozhodnout o jedné z největších investic, která může do Česka přitéct – továrně na baterie pro elektromobily. A v případě, že se sestavení nového kabinetu protáhne, plánuje vypsat tendr na nový blok v Dukovanech.

„V pondělí 27. září bude o projektu nákupu raketového systému Spyder informována vláda, uzavření zakázky očekáváme začátkem října,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Podle informací deníku E15 bude podpisu přítomen izraelský ministr obrany Benjamin Gantz. Do Prahy má přicestovat 4. nebo 5. října spolu s ředitelem Agentury mezinárodní obranné spolupráce (SIBAT) Yairem Kulasem. Agentura je součástí izraelského rezortu obrany.

Samotnou mezivládní smlouvu má za českou stranu parafovat náměstek pro vyzbrojování Lubor Koudelka a za Izrael právě Kulas. Součástí bude i servisní smlouva a také závazek izraelské vlády o zapojení českého průmyslu, který se má na dodávkách čtyř baterií se 16 odpalovacími zařízeními protiletadlového kompletu Spyder, čtyřmi 3D radary, prostředky velení a řízení, nabíjecími přepravníky a s palebným průměrem raket podílet z 38 procent. 

Konkrétně půjde o firmu Retia ze zbrojařského uskupení Czechoslovak Group a o státní Vojenský technický ústav, který bude mít na starosti utajovanou část systémů. Podvozky a další vybavení podle požadavků české armády vyrobí Tatra Trucks, Tatra Defence Vehicle a Excalibur Army, které jsou rovněž z CSG. Kabeláže dodá Ray Service.

Nákup raket provázela složitá jednání. Místo původně předpokládaných deseti miliard korun začali Izraelci na jaře požadovat zejména kvůli růstu cen materiálů a dalším aspektům výrazně více peněz. Takzvaná indikativní nabídka z dubna činila 15,7 miliardy. Metnarovi se nakonec podařilo cenu srazit na 13,7 miliardy.

Podívejte se na volební programy politických stran před volbami. 

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub

Minulý týden však deník E15 zjistil, že částka nezahrnuje náklady na dvacetiletý životní cyklus čtveřice systémů Spyder. Ministerstvo je vyčíslilo na 23,5 miliardy korun. Poslanci sněmovního výboru přiznali, že o tom nevěděli.

„Nepamatuji si, že bychom to řešili a jistě jsme tuto informaci mohli mít dopředu. Nicméně jsem ráda, že to ministerstvo spočítalo. Tak by to mělo být u všech projektů, mnohokrát jsme po tom volali,“ uvedla šéfka výboru Jana Černochová (ODS).

Do finále míří další obří projekt, který může Česko posunout k vyspělým ekonomikám. Jedná se o výstavbu a provoz továrny na bateriové články. Zájem podle šéfa rezortů průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) má Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, a korejská LG.

Premiér Babiš na začátku září prozradil termín jednání se šéfem Volkswagenu Herbertem Diessem. „Mám s ním schůzku 1. října, kdy sem přijede. Lobbujeme, aby gigafactory na výrobu elektrobaterií vznikla v Prunéřově,“ upřesnil Babiš při zahájení kampaně ANO v Ústí nad Labem, kde hnutí představilo svůj volební program.

Investice má v první fázi činit minimálně 52 miliard korun a má přinést minimálně 2300 nových pracovních míst. Gigafactory může pozitivně ovlivnit tuzemskou ekonomiku a podpořit proměnu tradičních uhelných regionů.

Třetím strategickým projektem je výstavba nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vicepremiér Havlíček řekl Radiožurnálu, že výběrové řízení na dodavatele by mohla po sněmovních volbách oficiálně vypsat ještě nynější vládní koalice ANO a ČSSD. „Je to technická věc. Pokud bude současná vláda ještě dosluhovat a bezpečnostní posouzení už bude vyhodnocené, nebudeme nic zdržovat ani o jediný den a tendr hned vypíšeme,“ plánuje ministr průmyslu a dopravy, který chce oba úřady řídit i v novém kabinetu.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž zopakoval, že všechny relevantní informace k bezpečnostním otázkám předloží uchazeči o zakázku do konce letošního listopadu.