Lidé více kroužkovali Starosty. Do sněmovny se dostali jen čtyři pirátští poslanci

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dorazil do volebního štábu

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dorazil do volebního štábu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN
Ivan Bartoš ve volebním štábu Piráti a STAN
Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
Vít Rakušan ve volebním štábu Pirátů a STAN
6
Fotogalerie

Za Piráty se do sněmovny dostali pouze čtyři poslanci, koalice Piráti a STAN ale bude dále postupovat jednotně, řekl předseda STAN Vít Rakušan v sobotu na tiskové konferenci. Koalice PirSTAN bude také pravděpodobně vyjednávat s koalicí Spolu o možnosti sestavit budoucí vládu.

Do sněmovny se za Piráty dostali Ivan Bartoš, Olga Richterová, Jakub Michálek a Klára Kocmanová. Hrozilo, že nesloží poslanecký klub. STAN podle aktuálních výsledků získal 33 mandátů.

Pokud v důsledku preferenčních hlasů mandát získá jiná strana než určuje dohodnuté pořadí, je povinna poskytnout svému partnerovi „nefinanční kompenzace“, píše se ve smlouvě mezi Piráty a STAN. „Kompenzace by mohly probíhat třeba v tom duchu, že pokud by nám mělo připadnout místo v některém sněmovním výboru, necháme na ně nominovat experta za tu stranu, jež byla překroužkovaná,“ řekl Právu lídr koalice Ivan Bartoš (Piráti) v lednu tohoto roku.

Ke kroužkování, kvůli kterému se do Sněmovny dostalo výrazně více kandidátů STAN, podle Bartoše mohla přispět právě dezinformační kampaň, a to i z úst premiéra Babiše. Kroužkování považuje za zcela legitimní způsob vyjádření názoru.

Koalice Pirátů a STAN by zároveň měla ještě v sobotu večer začít pravděpodobně vyjednávat s koalicí Spolu o možnosti sestavit budoucí vládu, řekl Bartoš.

Podle Rakušana nebude vyjednávání o vládě se Spolu jednoduché, bude plné kompromisů, ale Piráti a STAN jsou připraveni se dohodnout. O personálních postech podle něj v sobotu řeč nebude. Předpokládá, že v případném kabinetu budou zastoupeny obě strany koalice. Podle Bartoše je důležité nejdřív diskutovat o programových prioritách.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub