Piráti jako nepřítel horší než Brusel s USA dohromady. U dezinformátorů boduje Babiš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Během letošního roku výrazně vzrostl počet hromadných dezinformačních mailů. Upozorňuje na to analýza E15 a Reflexu založená na datových zdrojích Českých elfů, kteří šíření lživých informací v rámci českého internetu monitorují. Dlouhodobě je v očích šiřitelů mnohdy lživých e-mailů největším nepřítelem  zájmů České republiky Pirátská strana a její předseda Ivan Bartoš. Pozitivně naopak autoři těchto útvarů „alternativního zpravodajství“ vykreslují prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše.

Mezi instituce a osoby, na které dezinformační scéna útočí, patří Evropská unie, Spojené státy a uprchlíci. V době kolem opětovně rozvířené kauzy vrbětického výbuchu se v hromadných mailech stala nepřátelskou institucí také Bezpečnostní informační služba.

Piráti v sobě v očích autorů útočných mailů spojují hned několik fenoménu. Údajně plánují do Česka vozit migranty a přidělovat jim byty, případně ostatním občanům nemovitosti výrazně zdanit. Kolují navíc nařčení, že Ivan Bartoš a jeho spolustraníci „dostávají noty z Bruselu“.

Na podobnou rétoriku naskočil v březnu Andrej Babiš. Piráti by podle něj vpustili do Česka nelegální migranty, filozofii strany navíc označil za extrémně levicovou. Pirátům a Bartošovi je dlouhodobě věnován zhruba dvojnásobek útočných mailů než Evropské unii a Spojeným státům.

S takzvanými řetězovými maily se setkalo přes devadesát procent seniorů užívajících internet, vyplynulo v roce 2019 z průzkumu Elpida a Nadace O2. Právě na penzisty tento druh obsahu mnohdy cílí. Pětina respondentů z řad důchodců přiznala, že se na jeho šíření podílejí. Čtyřicet procent seniorů uvedlo, že si neověřují informace ze svých oblíbených zdrojů.

„Mladší ročníky vyrostly s přicházejícími digitálními médii, naučily se pracovat s tím, co s sebou přináší za výhody i za rizika, a trochu lépe se v ní orientují. Starší generace do tohoto prostředí vlétla a je pro ni těžké se v něm vyznat,“ uvedla na téma digitální propasti PR manažerka Elpidy Lada Brůnová. 

Čeští elfové jsou občanským hnutím, které mapuje, analyzuje a snaží se aktivně bojovat „proti cizím dezinformačním kampaním na českém internetu“. Částečně se inspirovali v podobném hnutí Elfů z pobaltských republik snažících se vzdorovat ruským hybridním operacím.

Video placeholde
Volební programy favoritů voleb - daně • Videohub