Rapující Bartoš, agent Hamáček, komunisté bez tváře. Podívejte se na volební klipy stran

Video placeholde

Volební kampaň jde do finále a politici bojují o hlasy voličů všemi způsoby. Byť předvolební videa zřejmě zásadně nerozhodují o hlasech, nápaditost se vždy cení. Opět nezklamali Piráti, kteří spolu se Starosty a s nezávislými složili vlastní píseň. Překvapil i Jan Hamáček, který se ve filmově střiženém klipu prochází Prahou se sebevědomím Jamese Bonda – nebo se o to alespoň snaží. Jiní však šanci nevyužili. V klipu komunistů nevystupuje ani jeden kandidát a u týmu Andreje Babiše to vypadá, že se vzdal cílení na inteligentnějšího voliče.

„Když se podíváte na úspěšné zahraniční kampaně například v Británii, tak je vidět důraz na mobilizaci. Pořád vidíte toho člověka, jak hlásá k nějakému davu, strhává dav. Ty české kampaně mají stále spoustu videí, kde ti lidé jsou sami, něco říkají na nějaké lavičce a působí strašně osaměle,“ domnívá se sociolog Daniel Prokop.

„Někdo jim nakukal, že se musejí ukázat jako normálnější lidé. Ale málo lidí zajímá ten lídr jako člověk, to zajímá voliče Andreje Babiše nebo Tomia Okamury,“ říká Prokop s tím, že řada voličů vnímá jako lídra někoho, kdo dokáže mobilizovat lidi pro svou myšlenku.

Například v klipu hnutí ANO vystupuje jen jeho předseda Andrej Babiš a několik fiktivních demonstrantů, kteří chtějí „zrušit auta, snížit důchody a zdanit byty“. Před těmito „šílenci“ chce premiér v jednoduchém klipu voliče ochránit:

Video placeholde
Volební spot hnutí ANO 2021 • Videohub

Piráti navázali na klipy z minulých voleb a ani letos nechybí volební píseň. Za mikrofonem a akordeonem Ivan Bartoš, za houslemi jeho manželka Lydie a za bicími nový politický spojenec Vít Rakušan ze STAN:

Video placeholde
Volební spot Pirátů a STAN 2021 - píseň • Videohub

Trojkoalice Spolu pojala předvolební video významně tradičněji. Klipem provází lídr uskupení Petr Fiala z ODS, který nešetří předvolebními frázemi:

Video placeholde
Volební spot koalice SPOLU 2021 • Videohub

Zcela osamocen se v ponurém a zároveň dobře střiženém předvolebním videu ČSSD objevil předseda strany Jan Hamáček. Za tajemných zvuků jak z Růžového pantera se prochází po Praze a reflektuje poslední měsíce své vlády:

Video placeholde
Volební spot ČSSD 2021 • Videohub

Komunisté nikdy na kampaně neplýtvali a nejinak je tomu letos. V podivně střiženém videu se dokonce neobjeví žádný kandidát KSČM. Jediní politici, kteří se v klipu objeví, jsou ti opoziční:

Video placeholde
Volební spot KSČM 2021 • Videohub

Tomio Okamura hřímá obklopen podporovateli v předvolebním videu SPD. Ve videu je předvídatelně vše od vystoupení z Evropské unie po migranty:

Video placeholde
Volební spot SPD 2021 • Videohub

Dynamickým videem nového hnutí Přísaha provází jeho lídr a bývalý policista Robert Šlachta, který chce voličům ukázat, jak je fit. A šel si tak zaběhat s podporovateli:

Video placeholde
Volební spot Přísahy 2021 • Videohub