Ivan Bartoš: Babiš chce, aby se zapomnělo, co tady poslední rok vyváděl

Šéf Pirátů Ivan Bartoš

Šéf Pirátů Ivan Bartoš Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
Ivan Bartoš
12
Fotogalerie

Předseda Pirátů Ivan Bartoš má několik posledních dnů na to, aby Čechy přesvědčil, že právě on bude lepším premiérem než Andrej Babiš nebo Petr Fiala. V posledních měsících se mu to příliš nedařilo - klesly preference koalice Pirátů a Starostů i samotná Bartošova obliba u voličů. Příčinou je podle šéfa Pirátů také antipirátská kampaň premiéra Babiše. „To, že mě někdo natírá za program, to je v pohodě, ale že vám volají lidé a bojí se, že přijdou o barák, to je strašné,“ říká Bartoš.

Stejně jako o Andreji Babišovi i o vás před volbami vyšla knížka. Neměla ta Babišova větší úspěch než ta vaše? 

Ta kniha o mně není žádná marketingová akce. Její autor, pan Ohnisko, dělal stejné projekty s Janem Kollerem nebo Danielou Drtinovou. Mám pocit, že ta témata, která jsem tam otevíral, stejně nemají marketingový potenciál. Dokonce ty myšlenky mohou být interpretovány jako škodlivé. Humanismus a lidská práva se v kampaních necení, když se podíváme na kampaň pana premiéra nebo Tomia Okamury. 

A cenily se v kampaních vůbec někdy?

Já myslím, že jo. Nálada ve společnosti se odvíjí od toho, jak elity vystupují ve veřejném prostoru. Pokud vystupují takto polarizačně, je to špatně, protože dochází k fragmentaci společnosti na úrovni témat. Když vám do takového veřejného prostoru vletí téma objíždění cyklistů, tak se z toho dokáže vydestilovat polarizační téma a stane se z toho kulturní válka.

Vít Rakušan byl před dvěma týdny v Německu a říkal, že před volbami se tam řešila postcovidová obnova, Green Deal, jestli CDU jednalo dostatečně rychle v Afghánistánu. A přijede přes hranice a tady na billboardu je „Zastavíme Pirátostán". Doufám, že v příštích volbách se bude řešit konzervativní a liberální proud a budou se řešit faktické problémy lidí. A nebude z toho takový emoční guláš, jaký udělal premiér.

Vše o volbách do Poslanecké sněmovny na E15 >>>

Proč jste na jeho výpady vůči vám ve velké většině případů nereagovali? 

Já reaguju na to, co má smysl. Nemusí to být nutně jenom obhajoba Pirátů. Premiér použil strach jako nástroj volební kampaně. Byl jsem na naší infolince, kterou jsme spustili pro voliče, a tam volají zděšení lidé. Bojí se naprosto iracionálních věcí na základě toho, co do nich sype premiér ve své kampani. A to je problém. To, že mě někdo natírá za program, to je v pohodě, ale že vám volají lidé a bojí se, že přijdou o barák, to je strašné.

Není to ale i vaše chyba, že jste nedokázali lépe vysvětlit, že žádné vyšší zdanění nemovitostí pro běžné lidi nechystáte?

Máme tu infolinku, premiérovy lži vyvracím, kde můžu, máme vysvětlující letáky. Babišovi právníci nedodali žádné podklady, aby obhájili premiéra, když na plénu sněmovny tvrdil tu lež, že Bartoš vám nastěhuje migranty, pokud máte byt alespoň 3+1. On to stavěl na slavné koláži Tomia Okamury s mým vymyšleným citátem. Takže to vysvětlujeme, kde můžeme, ale my nemáme třetinu médií v České republice.

Můžete si přece zaplatit reklamu na sociálních sítích. Piráti za ni podle posledních dat zatím utratili skoro nejméně ze všech parlamentních stran.

My máme spoustu komunikačních kanálů. Straníci si občas stěžují, že jsme málo na sítích vidět. A já vždycky dotyčnému říkám: Vždyť je ti 45 let, to tu reklamu nevidíš. To je kouzlo cílené reklamy. Myslím si, že prezentace politické strany by měla představovat vizi. Kdybych reagoval na všechno, co premiér zalže, tak nedělám nic jiného a bylo by mi vyčítáno, že nepropaguju program.

Naše kampaň se Starosty má silnou programovou složku a ti lidé na ulicích se nás ptají na konkrétní věci. Ptají se na lokální témata, ale pokračuje to velkými otázkami, zejména ekonomickými. Docela mě překvapilo, kolik lidí vnímá deficit státního rozpočtu. Je to asi jedno z nejsilnějších témat, druhé pak korupce, třetí je spravedlnost. To mě těší. Lidi zajímá životní prostředí, zemědělství půda, krajina, voda, sucho. To je ta realita České republiky, ne Twitter.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Ivan Bartoš (Piráti, lídr koalice Pir+STAN) • Videohub

Myslel jsem to tak, že vy můžete stejně jako on efektivně komunikovat přes nová média a zaplatit více za reklamu.

Ta kampaň má finanční limity, my od začátku všechno poctivě vykazujeme. Nemyslím si, že je to běžné u ostatních kandidujících stran a koalic. Premiér ještě před měsícem vykazoval náklady šest milionů korun, a má přitom obrovský aparát, který obhospodařuje marketingovou kampaň hnutí ANO, který není započítaný v kampani.

Premiér v kampani podvádí?

Uvidíme, jaký bude jeho finální účet. 

V nedávném průzkumu Medianu jste vyšel jako jeden z nejméně přijatelných kandidátů na premiéra. Před vámi je i šéf Starostů Vít Rakušan. Jak to vnímáte?

Uvidíme, co přinesou volby.

Polarizujete společnost?

To si nemyslím. Snaha vykreslit Bartoše jako největší zlo, je jedna ze zbraní, kterou nasadil premiér Babiš. A to bohužel v synergii s českou dezinformační scénou, která začala glorifikovat premiéra. Piráti a Bartoš jsou nejčastějším terčem dezinformací za poslední tři měsíce. Tak to prostě je. Věřím, že moje práce ve vedení strany a ve sněmovně je vidět. Ještě nedávno jsem vycházel jako jeden z nejdůvěryhodnějších politiků. Tak uvidíme, jak dopadnou volby.

Co se stalo, že vaše popularita takto padla?

Na té politické šachovnici hrají oponenti a nějaká forma diskreditační kampaně je bohužel v české politice běžná. V Německu se řeší kompetence těch kandidátů a ne, jestli má nebo nemá dredy. 

Kdy Piráti a Starostové zastaví ten pokles preferencí?

Ještě minulý týden vycházelo, že dvacet procent lidí vůbec neví, koho bude volit. Dva miliony lidí se rozhoduje v posledních dvou týdnech, zejména podle politických debat. My jsme si dali za cíl 25 procent a na ten míříme. Preference se zvedají, ale to se může měnit. Vzpomeňme, jak před minulými volbami na sociální demokracii dopadla vymyšlená kauza lithium.

Myslím, že ten náš propad nebyl kvůli obrázkům na Facebooku, šlo o velice agresivní útok premiéra v přímém přenosu. Byli jsme připraveni, do jisté míry jsme se ubránili, ale to je maximum. Snažíme se vysvětlovat, proti lži se bojuje pravdou. 

Kandidujete v Ústeckém kraji. Jaká tamní témata je třeba zvednout?

Já jsem rád, že se vyplnilo mé přání, když jsem ten kraj volil, abychom upozornili na vládou zapomenuté problémy v kraji. Souboj lídrů Babiš-Bartoš skutečně přitahuje pozornost. Bavíme se o tom, jestli jdou peníze správným směrem, kolik je tam lidí v exekuci. V Ústeckém kraji se scházejí problémy České republiky, nikdo je neřeší a ten kraj stagnuje, i když lidé pracují možná více než dřív.

Ústecký kraj je nejvíce zasažen exekučním byznysem. Ti lidé často pracují na černo, nemají ambice jít výš, protože cokoli, co vydělají nad rámec nezabavitelného minima, jim exekutor sebere. To je třeba vyřešit. Mimo jiné chceme zkrátit dobu insolvenčního řízení na tři roky.

Je tam také problém s vyloučenými lokalitami a i na to existuje poměrně dobrý lék. Je třeba intenzivní - a dobře zaplacená - sociální práce, abyste dostávali lidi z této lokality. Je to problém, který když neřešíte, generuje strašnou zátěž pro rozpočty měst. Lidi pak vidí, že se jinde opravují silnice a u nich se neopravuje nic, protože na to nejsou peníze.

Chcete také dále zvyšovat slevu na poplatníka. Na kolik?

Teď se to má zvedat o tři tisíce, ale já bych byl radši, aby to nebylo skokové, ale valorizovalo se to. 

Chcete znovu otevřít téma energetického zákona. Proč?

V aktuální novele zákona, která má podporovat obnovitelné zdroje energie, se tam zase účelově vybraly segmenty, které mají zvýhodnění - například mimo jiné Babišovy bioplynky. Měla by zde fungovat normální soutěž, kdy kritérium ceny definuje čistota zdroje. Mrzí mě, že není podporovaná decentralizovaná správa energie až do úrovně komunitního - tedy obecního - řešení energetiky a tepla. A u jednotlivých domácnosti byly sice nějaké programy, ale stále vás instalace solárních panelů na střechu vyjde i se zapojením ke sto tisícům korun a nedopočítáte se přitom návratnosti investice. Přitom ta technologie je výrazně levnější. Ten trh je stále pokřivený a některé segmenty jsou tam stále preferované.

Souhlasíte s plánem Evropské komise zakázat výrobu aut se spalovacími motory?

Evropská unie nechce nikomu brát auta, jak to tady prezentuje Andrej Babiš. Navíc sám Green Deal v minulosti schvaloval, ve své knížce v roce 2017 psal, že je to největší trend a že o něm také uvažuje a teď dělá, že to žádný trend není. Trend to je a zásadní je, abychom na něj byli připraveni. Samy automobilky k tomu stejně směřují. Do šesti let chce řada z nich mít už polovinu modelů elektrických. Samozřejmě zůstanou fajnšmekři, kteří si nechají svůj osmiválec a nikdo jim ho brát nebude. Ale už dnes jsou větší kubatury zatížené vyšším povinným ručením, takže regulace není žádná novinka.

Má smysl zvyšovat platy ve veřejné sféře či zvedat minimální mzdu takovým tempem, jak to chce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová? Nepřispěje to ještě vyšší inflaci, za kterou podle vás vláda může?

Sociální demokracie už neví, jak ukázat, že umí lidem rozdávat peníze. Není pro to reálný základ udělat to plošně. Minimální mzda by stejně jako důchody měla být valorizována podle vzorce. Nějaký nárůst mezd u zaměstnanců, který by jim nahradil inflaci, by měl být, ale nevím, kde paní ministryně vzala zrovna plošně tři tisíce. Paní Maláčová navrhuje spoustu věcí, ale často neřeší, kdo to zaplatí.

Jednoduchým způsobem, jak ulevit státnímu rozpočtu, by bylo třeba škrtnutí slevy na jízdném. Nemyslíte?

Podle mě by se sleva na jízdném měla restrukturovat. Pokud máte slevu na jízdném na dojíždění do školy, tak by to mělo platit jen ve školní dny. Ale díval jsem se na data, z nichž vyplývá, že je skutečně pro lidi motivační využívat hromadnou dopravu, pokud ji těm cílovým skupinám nějak zvýhodníme. Chci, aby lidé používali hromadnou dopravu. Není to jen o financích, ale i o dalších efektech. V Rakousku mají ty slevy také.

Jak se díváte na současnou situaci s očkováním proti koronaviru? Aktuálně je naočkovaných zhruba 55 procent lidí. Na podzim proto hrozí další vlna pandemie. Proč se o covidu v kampani více nemluví?

Bavit se o covidu před volbami je pro pana premiéra diskomfortní. Stálo nás to 30 tisíc životů a sám bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula řekl, že polovina z nich zemřela zbytečně. Nemuseli zemřít, pokud by to vláda řídila alespoň elementárně zodpovědně a záleželo by jim na lidech. Největší touhou pana premiéra je, aby se zapomnělo, co tady poslední rok vyváděl. Vlastní ministry obcházel, neposlouchal odborníky. V srpnu slíbil, že 70 procent lidí bude očkováno. Nedodržel to. Takže bavit se o covidu z pozice vládní strany se teď úplně nehodí. Babiš šel porazit covid a přitom covid porazil Babiše.

Ivan Bartoš (41)

Rodák z Jablonce nad Nisou vystudoval informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde získal titul Ph.D. Před zahájením politické kariéry pracoval v různých firmách jako specialista na informační technolgie.

Předsedou Pirátské strany je s přestávkami od roku 2009. Stranu dovedl ve volbách 2017 do Poslanecké sněmovny a stal se poslancem. Mandát chce obhájit v letošních volbách v rámci koalice se Starosty a nezávislými. Hraje na akordeon a jako DJ mixuje psychedelické techno.