Američané volí elektronicky. Předem odevzdalo svůj hlas 100 milionů z nich

Prezidentské volby ve Spojených státech.

Prezidentské volby ve Spojených státech. Zdroj: Reuters

Prezidentské volby ve Spojených státech.
Prezidentské volby ve Spojených státech.
Prezidentské volby ve Spojených státech.
Prezidentské volby ve Spojených státech.
5
Fotogalerie

Do pondělí 2. listopadu včetně, tedy jeden den před otevřením volebních místností ve Spojených státech odevzdalo svůj hlas v prezidentských volbách více než sto milionů Američanů. Uvedl to průzkum CNN a analytických společností Edison Research a Catalist. Elektronické hlasování Američanů umocnila především probíhající pandemie koronaviru. 

Tyto hlasy tak představují více než 47 procent registrovaných voličů v celých Spojených státech. Celkem 21 států, včetně například Washingtonu, tak již den před volbami obdrželo hlasy od více než poloviny svých registrovaných voličů. 

Nejméně šest států včetně Texasu, Havaje, Nevady, Washingtonu, Arizony a Montany, překonalo ve dnech před dnešním oficiálním volebním dnem svoji celkovou volební účast z minulých prezidentských voleb z roku 2016. 

Stejný vývoj zaznamenalo i dalších sedm států USA. V Severní Karolíně, Oregonu, Coloradu, Novém Mexiku, Georgii, Floridě a Tennessee volilo před oficiálním volebním dnem celkem 90 procent všech obyvatel těchto států. Tímto výsledkem místní také překonali svůj výkon z před čtyř let. 

Celkově se před hlavním hlasovacím dnem odevzdalo elektronicky celkem 100,2 milionů hlasů. To představuje 73 procent z více než 136,5 milionu hlasů z minulých prezidentských voleb v roce 2016.