23 versus 4 - Česko v táboře odpůrců nové Evropy

Nicolas Sarkozy na summitu v Bruselu

Nicolas Sarkozy na summitu v Bruselu Zdroj: ctk

Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy v Bruselu vytvářejí novou unii. Z unie monetární chtějí vytvořit unii fiskální. Nový klub tedy už nebude mít pouze společnou měnu, ale i hospodářská pravidla, jejichž nedodržení se má trestat. Se zásadní změnou klubu souhlasí všichni členové eurozóny a šest členů EU, kteří ještě eurem neplatí – celkem 23 států. Česko se zatím drží v táboře odpůrců pod praporem Velké Británie. „Dvourychlostní Evropa se stala realitou,“ píše evropský tisk.

Po celonočním jednání zůstaly mimo hlavní evropský proud kromě Británie a Česka také Švédsko a Maďarsko. Postoje rebelů se ale od sebe navzájem liší. Zatímco David Cameron se na sjezdu EU v Bruselu proti založení centralizovanější unie stavěl nekompromisně, Česko a Švédsko svou zdrženlivost vysvětlují tím, že nechají rozhodnout své parlamenty.

Zda se nakonec Česko k hlavnímu proudu připojí, bude záležet na výsledné smlouvě, která by podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho mohla být hotova do března. Nečas nicméně doporučil spíše obezřetnost a opatrnost. „Česká republika se nepřidá, protože mimo jiné předseda vlády neměl a nemá mandát,“ uvedl Nečas. Česko chce „velice pečlivě“ výslednou podobu zmíněné smlouvy sledovat.

Český premiér také zmínil, že se prý podařilo vyškrtnout některé „křiklavé záležitosti“, jako je třeba předschvalování rozpočtů evropskými orgány. Unijní prezident Herman Van Rompuy po jednání, které bude dnes pokračovat, řekl, že země eurozóny a další členské státy EU budou usilovat o to, aby zajistily dalších 200 miliard eur zdrojů pro Mezinárodní měnový fond (MMF).

Česko by účast stála až 10 procent devizových rezerv

Pokud by země platící eurem půjčily 150 miliard eur a 50 miliardami euro by přispěly nečlenské země eurozóny, tak by to pro Česko znamenalo téměř 90 miliard korun z devizových rezerv České národní banky, což je více než deset procent, připomněl Nečas. Před jednáním kvůli tomu podotkl, že je to tudíž pro Česko těžko přijatelné, ovšem zcela to nevyloučil.

Klaus: Český postoj je správný, nenaskakujme na rozjetý trend

Tradičně euroskeptičtí Britové požadovali ústupky, které Němci či Francouzi nebyli ochotni dát. Britský premiér David Cameron chtěl zejména právo veta při rozhodování v EU o finančních záležitostech. „To jsme nemohli přijmout,“ řekl Sarkozy.

Jádrem nové smlouvy o fiskální unii by mělo být přikázání vyrovnaných rozpočtů, uvedly do tisku diplomatické zdroje přítomné na vyjednávání.

Český prezident Václav Klaus český zdrženlivý postoj přivítal. „Myslím, že není třeba naskakovat na tento rozjetý trend. A tento rozjetý trend je hájit špatný projekt, kterým je společná evropská měna, za každou cenu. Ta cena je vysoká již teď a ta cena bude narůstat. Myslím, že je třeba chovat se rozumně,“ řekl prezident.

Čeští i britští socialisté: kráčíme do izolace!

Zatímco český ministr zahraničí a předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg se k rozdělené Evropě odmítl vyjádřit s omluvou, že na jednání nebyl, sociální demokracie s českým postojem nesouhlasí. V tom je zajedno s britskou Labour Party.

Cameron tvrdí, že rozdělení Evropy ho nijak neděsí. Unie se prý vždycky pohybovala vpřed různými rychlostmi a on je rád, že Británie není součástí eurozóny ani schengenského prostoru.Cameron tvrdí, že rozdělení Evropy ho nijak neděsí. Unie se prý vždycky pohybovala vpřed různými rychlostmi a on je rád, že Británie není součástí eurozóny ani schengenského prostoru.|CTK/APBritský premiér David Cameron (na snímku s šéfem Evropské komise Jose Manuelem Barrosem) tvrdí, že rozdělení Evropy ho nijak neděsí. Unie se prý vždycky pohybovala vpřed různými rychlostmi a on je rád, že Británie není součástí eurozóny ani schengenského prostoru.

„Jsme přesvědčeni, že by na toto téma měla proběhnout celonárodní debata, aby se ujasnil národní zájem,“ poznamenal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Před novináři zkritizoval premiéra Petra Nečase (ODS), že na takto významný summit do Bruselu odjel bez jednoznačného mandátu a vláda o problému vůbec nehovořila s opozicí.

Sociální demokracie si podle svého předsedy myslí, že Česko by se v rámci EU nemělo ocitnout v izolaci. „Když se podíváme na to, že 23 zemí se připojilo a čtyři váhají, tak je jasné, kde je izolace a kde je centrum rozhodování,“ podotkl Sobotka.

Velmi podobný názor mají i britští labouristé. „Spojené království naskočilo do jedné loďky s Maďarskem a pluje vedle tankeru, na kterém je 25 zbylých členů unie. To je slabina, ne výhoda,“ napsal na svém Twitteru bývalý ministr zahraničí David Milliband. Také zahraničně politický expert Labour Party Douglas Alexander jako by odezíral z úst české ČSSD. „Velká Británie je nyní více izolována než za celých 35 let svého členství v Evropě,“ řekl.