Africké děti se mohou dočkat vakcíny proti malárii za dva roky

Komár Anopheles, přenašeč malárie

Komár Anopheles, přenašeč malárie Zdroj: James Gathany - Wikiemdia Commons

Malárie podle UNICEF zabije každých třicet vteřin jedno dítě. Ročně jí onemocní několik stovek milionů lidí, drtivá většina případů připadá na oblast subsaharské Afriky. Odborníci jsou přesvědčeni, že situaci může zásadně zlepšit vakcinace. Podle aktuálních předpokladů by mohla být v nejvíce postižených zemích k dispozici vhodná látka v roce 2015.

Britská firma GlaxoSmithKline vyvíjí vakcínu proti malárii už tři dekády a po optimistických výsledcích zkoušek ji chce příští rok předložit ke schválení Evropské lékové agentuře.

Testování se uskutečnilo v sedmi afrických zemích a zúčastnilo se ho okolo patnácti tisíc dětí. Vakcínu dostaly dvě věkové skupiny — šest až dvanáct týdnů a pět až sedmnáct měsíců. Během následujícího roku a půl byl výskyt nemoci u starších o 46 procent nižší oproti neočkované skupině, u mladších o 27 procent.

Proč je účinnost nižší u mladší kategorie testovaných, vědci zatím nedokážou spolehlivě říci. Není podle nich vyloučené, že na ni mají negativní vliv další očkování, která malé děti podstupují. Spekuluje se o možném střetu s látkou proti hepatitidě B.

Ukázalo se také, že spolehlivost vakcíny klesá s časem. „Čekali jsme to. Účinnost slábne u většiny vakcín. To je například důvod, proč provádíme přeočkování proti tetanu,“ řekl David Kaslow z neziskové organizace Path Malaria Vaccine Initiative, jež se podílí na vývoji podporovaném nadací manželů Gatesových. Příští rok by mělo být známo, jaké účinky má na děti dodatečná dávka vakcíny.