Agentura S&P srazila rating Argentiny hluboko do neinvestičního pásma

Buenos Aires

Buenos Aires Zdroj: jmpznz via wikimedia commons (cc by sa 2.0)

Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Argentiny o další tři stupně hlouběji do neinvestičního pásma. Své rozhodnutí odůvodnila plánem vlády jednostranně prodloužit splatnost části dluhopisů, což znamená krátkodobé nedodržení povinnosti splácet závazky. Krok S&P okamžitě stáhnul dolů cenu argentinských státních dluhopisů, protože rozhodnutí spustilo automatický prodej ze strany některých velkých penzijních fondů v Německu.

S&P udělila nově Argentině ratingovou známku CCC minus. To znamená, že mají velmi nízkou perspektivu splacení.

Argentinská vláda ve středu oznámila, že plánuje s věřiteli projednat prodloužení splatnosti dluhu zhruba za 100 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). Oznámení vyvolalo obavy, že ve třetí největší ekonomice Latinské Ameriky se plně rozvine finanční krize, a to jen dva měsíce předtím, než prezident Mauricio Macri, který vyhrál předchozí volby s programem tržně orientovaných reforem, bude usilovat o znovuzvolení. Předběžné volby už přitom ukázaly, že mu hrozí porážka.

"Jako nejpravděpodobnější scénář vidíme prodloužení splatnosti, které nebude emitent kompenzovat," uvedla S&P. Prodloužení splatnosti bez patřičné kompenzace je považováno za nesplácení, ale protože nové podmínky začaly platit okamžitě, nesplácení bylo vyřešeno.

V prohlášení zveřejněném v noci na pátek proto S&P oznámila, že dlouhodobý úvěrový ratingsnižuje na SD, tedy selektivní platební neschopnost, a krátkodobý na D, což znamená velmi vysokou pravděpodobnost selhání. S platností od pátku se však rating mění na CCC minus u dlouhodobého a na C u krátkodobého dluhu. V pátek tak mají vlastníci dluhu argentinské vlády dluhopisy s ratingem CCC minus, zatímco ještě ve čtvrtek byl tento dluh hodnocen známkou B minus.

Ministr financí Hernán Lacunza ve středu oznámil, že vláda chce splatnost krátkodobých a dlouhodobých dluhopisů prodloužit a projedná nový termín splácení půjčky od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle investičního domu Tellimer se změny dotknou krátkodobých dluhopisů za sedm miliard dolarů, dlouhodobých za 50 miliard dolarů a půjčky od MMF, která činí 44 miliard dolarů.

Lacunza dodal, že jednání s majiteli dluhopisů by měla začít brzy, ale pravděpodobně je dokončí až vláda, která vyhraje říjnové volby a ujme se úřadu v prosinci.

Restrukturalizace dluhu je traumatickým tématem pro voliče, kteří si pamatují státní bankrot Argentiny z roku 2001. Ten způsobil ekonomický propad a miliony Argentinců ze střední třídy uvrhl do chudoby.

Rozhodnutím S&P se průměrný rating poskytnutý třemi hlavními agenturami - vedle S&P také Moody's a Fitch - snížil na známku CCC. Pro mnoho německých institucí je tato úroveň považována za příliš riskantní. Německé penzijní fondy totiž nemohou vlastnit dluhopisy s ratingem CCC a nižším, a právě to byl důvod, proč začal výprodej dluhopisů, uvedla agentura Reuters.