Agentura S&P varovala před snížením ratingu USA

USA, New York

USA, New York Zdroj: freedigitalphotos.net

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala, že pokud se američtí politici včas nedohodnou na zvýšení stropu pro zadlužení, Spojené státy zřejmě ztratí prestižní rating na nejvyšší možné úrovni AAA. Agentura hlavní rating zařadila do režimu pozorování a uvedla, že pravděpodobnost jeho snížení do tří měsíců je asi 50 procent. Může jej ale snížit už tento měsíc.

Rozsah případného snížení ratingu zatím není jasný, mohl by ale být výraznější, než jen o jeden stupeň. Záviset to bude právě na obsahu dohody mezi Bílým domem a zástupci republikánů ke zvýšení stropu. Oběma stranám v nalezení kompromisu brání rozdílné názory na výši zdanění.

Šéf oddělení státních ratingů John Chambers řekl, že nadešel čas k tomu, aby se obě strany vypořádaly s dlouhodobými problémy kolem vysokého zadlužení Spojených států. „Pokud výsledkem nebude jasná dohoda, budeme i tak snižovat,“ upozornil Chambers. Naznačil tak, že ani včasné zvýšení stropu pro zadlužení nemusí Spojené státy uchránit před zhoršením hlavního ratingu.

S&P se tak postavila po bok svého rivala, jiné ratingové agentury Moody's Investors Service. Ta o den dříve umístila rating USA rovněž do režimu pozorování s možností jeho snížení. S&P měla od letošního dubna pro hlavní americký rating pouze negativní výhled. Při něm ještě bezprostřední riziko snížení ratingu nehrozilo.

Americké státní dluhopisy jsou obecně považovány za nejbezpečnější investici na světě, se kterou není spojeno prakticky žádné riziko. Pokud by Amerika o nejvyšší rating přišla, dopady na finanční systém by podle ekonomů byly velmi tvrdé. Nutnost vzít v úvahu vyšší riziko by ovlivnila i cenu mnoha dalších aktiv. Americký dolar proto na zprávu zareagoval dalším poklesem, ceny dluhopisů se ale příliš nezměnily.

Snížení ratingu USA by zvýšilo náklady na obsluhu dluhu nejen samotným Spojeným státům, ale zdražilo by i půjčky, u nichž se úročení odvíjí právě od výnosů amerických státních dluhopisů. Navíc manažeři fondů, které se specializují na nejbezpečnější investice pouze s ratingem AAA, by museli z portfolia odprodat americké dluhopisy. Tím by přispěli i k poklesu jejich kurzu na finančních trzích.

Spojené státy 16. května vyčerpaly povolený limit pro čerpání půjček, který činil 14,294 bilionu dolarů. Od té doby se zvyšuje riziko, že Amerika nebude schopna dostát svým finančním závazkům, což se ještě nikdy v historii nestalo. Poslední termín pro zvýšení limitu pro zadlužení byl stanoven na 2. srpna.Kongres limit pro zadlužení zvyšuje rutinně, nejde tedy o nic výjimečného. Nyní se ale jednání komplikují, hlavně kvůli sporu o zvýšení daní.