Altruismus dorazil i do Německa, místní bohatí se hlásí o vyšší daně

Německo

Německo

Po americkém miliardáři Warrenovi Buffetovi a francouzských bohatých si pro sebe vyšší zdanění žádají i čtyři němečtí podnikatelé. Informoval o tom magazín Die Zeit.

„Kdyby se zvýšila horní sazba daně, neměl bych s tím žádný problém,“ řekl magazínu Michael Otto, majitel největšího zásilkového obchodu na světě, který nese jeho jméno. Souhlasí s ním i výrobce naslouchadel Martin Kind, který je zároveň prezidentem bundesligového fotbalového klubu Hannover 96. Na vyšší daně by ale přistoupil pouze v případě, že by je stát použil výhradně na splácení svého dluhu.

Zakladatel pojišťovny Zeus Jürgen Hunke je konkrétnější. Podle něj je řešením masivní zvýšení dědické daně. „Nemluvím teď o uložených úsporách, ale o lidech se stovkami milionů eur,“ upřesnil.

Zdaleka nejdále by ale zašel zpěvák a herec Marius Müller-Westernhagen. „Daně vyšší o několik procentních bodů neudělá z bohatých chudé,“ prohlásil umělec, jehož alba pravidelně obsazují první místa německých hitparád. Dodal, že mírná oběť bohatých by pomohla ke zbohatnutí všem, protože po splacení státního dluhu by se mohly snížit daně.

Vyšší daně pro sebe kvůli splacení státního dluhu chtějí i nejbohatší Francouzi v čele s šéfem ropného koncernu Total Christophem de Magreriem a dědičkou kosmetické firmy L'Oreal Liliane Bettencourtovou. Podle člena rozpočtového výboru francouzského parlamentu Gillese Carreze by dvouprocentní daň pro 30 tisíc nejbohatších rozpočtu ročně přinesla 300 milionů eur.

Vlnu filantropie světových boháčů rozpoutal před čtrnácti dny americký miliardář Warren Buffett, když ve svém komentáři pro deník New York Times napsal, že zvýšení daně pro bohaté by pomohlo státu a nijak neomezilo investice soukromých firem. „Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům,“ uvedl. Za své prohlášení sklidil vlnu kritiky, jeho odpůrci jej například vyzvali, aby americké vládě poslal na umoření státního dluhu dar.