Americké akcie rostou, nezaměstnanost se drží

Zaměstnankyně

Zaměstnankyně Zdroj: ctk

Minulý týden se širší americký akciový index S&P 500 dostal téměř na úroveň historického maxima, chyběly mu pouhé dva body. A to navzdory neutěšenému stavu amerického trhu práce.

Míra nezaměstnanosti se zadrhla na 7,7 procenta, tedy nad dlouhodobým průměrem, a nálada investorů na Wall Street je na bodu mrazu. Očekávané prolomení rekordu z roku 2007 na indexu S&P 500 bude pravděpodobně jedním z těch, u kterého si lidé nejsou jisti, zda na něj mají být vůbec pyšní.

Je jedním z protismyslů současné doby, že skomírající ekonomika může vyprodukovat rekordně drahé akcie. „Je to paradox současné situace. Máme vysokou nezaměstnanost a rekordně drahé akcie,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank. „Dlouhodobě mají USA ale lepší fundament hlavně proto, že mají jednu centrální vládu a nemusí řešit kompromisy v rámci 27 vlád v Evropské unii,“ dodal Jakobsen.

Analytici nám nabízejí takové úhly pohledu, které ukazují na láci akcie. Například poměr ceny k zisku (P/E poměr), který nyní ukazuje hodnotu 18 a dividendový výnos dvě procenta, v roce 2000 činil 40 a jednoprocentní dividendový výnos. Dalším je porovnávání akcií s výnosy dluhopisů. Desetileté americké dluhopisy nyní nesou nižší roční výnos, než je inflace. Cena dluhopisů začne ale klesat a výnosy porostou o dvě až tři procenta během následujících čtyř let, uvedl šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Fed se před časem zavázal držet sazby dlouhodobě nízké, dokud nezaměstnanost neklesne pod 6,5 procenta.

P/E poměr má ale také svoji cyklicky upravenou verzi, kterou vymyslel Robert Schiller z Yalské univerzity. Jeho indikátor je nyní 23,5, dlouhodobý průměr je ale 16. To by ukazovalo, že americké akcie jsou již poměrně předražené.