Americké úřady sledují každodenní pohyb milionů aut

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CGP Grey, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Americké ministerstvo spravedlnosti vytváří databázi, která jí umožňuje „naživo“ sledovat pohyb vozidel po Spojených státech. V rámci tajného programu byly již shromážděny stovky milionů záznamů, píše deník Wall Street Journal.

Hlavním cílem programu na sledování registračních značek vozidel je zadržování vozidel, která slouží k pašování drog, tvrdí americký list s odvoláním na vládní dokumenty a svědectví současných i bývalých úředníků. Databázi ale nyní využívají i další vládní úřady při vyšetřování různých zločinů.

Oficiální místa přiznávají, že úřad pro boj s drogovou kriminalitou DEA v rámci boje proti drogovým kartelům sledoval pohyb automobilů u hranice s Mexikem. DEA ale databází v tichosti rozšiřovala „napříč Spojenými státy“, uvádí jeden ze zdrojů.

K databázi nyní mají přístup tisíce lidí z federálních agentur či úřadů jednotlivých států, který mohou v reálném čase sledovat pohyb všech vozidel po hlavních silnicích. Z dokumentů získaných organizací American Civil Liberties Union (ACLU) není zřejmé, že by shromažďování dat v jednotlivých případech povoloval soud.

Soukromí v ohrožení

Databáze DEA zaznamenává prostřednictvím kamer umístěných převážně na dálnicích přesné údaje o pohybu vozidel. Některé kamery navíc dovedou vyfotit posádku vozidla natolik kvalitně, aby snímky bylo možné použít k její identifikaci.

Někteří američtí zákonodárci mají k programu DEA výhrady. Podle člena senátního výboru pro soudnictví Patricka Leahyho vyvolává používání čteček registračních značek „obavy o soukromí“. „Jakákoli databáze, která sbírá data o Američanech, kteří nejsou podezřelí z žádných zločinů, vyvolává vážné obavy o soukromí,“ míní analytik ACLU Jay Stanley.

Podle ministerstva spravedlnosti je program v souladu s federálními zákony. „Není žádnou novinkou, že DEA používá program na čtení registračních značek, aby zadržela kriminálníky a zastavila pohyb drog,“ uvedl.