Americký export zbraní byl rekordní, o ty ruské nebyl zájem

vrtulník, zbraně

vrtulník, zbraně Zdroj: profimedia.cz

Tržby Spojených států z prodeje zbraní v zahraničí se v loňském roce ztrojnásobily na rekordních 66,3 miliardy dolarů. prudkým nárůstem tržeb USA stály zejména dodávky stíhaček a vrtulníků do Saúdské Arábie. Většina dalších velkých dodavatelů zbraní s výjimkou Francie loni zaznamenala pokles prodeje. Tržby Ruska se například snížily téměř o polovinu na 4,8 miliardy dolarů.

Spojené státy se loni podílely na celosvětových tržbách z mezinárodního prodeje zbraní téměř čtyřmi pětinami, podle zprávy amerického Kongresu celkově dosáhly 85,3 miliardy dolarů. To představuje nejvyšší úroveň od roku 2004. Mezinárodní trh se zbraněmi ale podle zprávy pravděpodobně nebude pokračovat v růstu. „Výjimečná hodnota zakázek pro americké zbrojaře v roce 2011 zkresluje současný celkový obraz globálního trhu zbraní,“ uvádí se ve zprávě.

Vedle USA se dařilo už jen Francii. Ta vykázala tržby 4,4 miliardy dolarů proti 1,8 miliardě v roce 2010. Čtyři hlavní evropští výrobci zbraní – Francie, Velká Británie, Německo a Itálie – snížily svůj podíl na zbrojním exportu z 12,2 procent na 7,2 procenta.

Nákupy zbraní v Asii nakopávají obavy z Íránu

Na poptávku po zbraních mají negativní dopad slabší světová ekonomika a dluhová krize v eurozóně. Řada zemí kvůli nedostatku financí nákupy zbraní odkládá či omezuje. Poptávku po zbraních na Blízkém východě, zejména v Saúdské Arábii, však podporují obavy ohledně Íránu.

Saudská Arábie je v rámci rozvojových zemí jasně největším nákupčím zbraní – loni jich objednala za 33,7 miliardy dolarů, za ní je Indie se zakázkami za 6,9 miliardy dolarů a Spojené arabské emiráty s 4,5 miliardami dolarů. Obecně je velká poptávka po zbraních z Asie.

USA se kromě zakázek na zcela nové zbraňové systémy daří generovat tržby z dodávek náhradních dílů, modernizačních prvků a podpůrných služeb. Zpráva Kongresu odhaduje, že zbrojní trh v dalších letech čeká tvrdý konkurenční boj o klesající počet zakázek.