Atentát v Damašku: obětmi ministři obrany a vnitra

Syrský ministr obrany Dáud Radžha (vpravo) se dnes stal obětí atentátu. Prezident Bašár Asad (uprostřed) na jeho místo jmenoval dosavadního náčelníka generálního štábu armády Fahda Faradže (vlevo)

Syrský ministr obrany Dáud Radžha (vpravo) se dnes stal obětí atentátu. Prezident Bašár Asad (uprostřed) na jeho místo jmenoval dosavadního náčelníka generálního štábu armády Fahda Faradže (vlevo) Zdroj: profimedia.cz

Při atentátu na účastníky schůzky bezpečnostních představitelů v centru Damašku byli dnes zabiti čtyři vysoce postavení činitelé syrského režimu. Jsou mezi nimi ministr obrany Dáud Radžha a jeho náměstek Ásif Šaukat a také poradce viceprezidenta generál Hasan Turkmaní. Podle čerstvé zprávy televize Al-Džazíra je mezi mrtvými také ministr vnitra Muhammad Ibráhím Šaar.

Šaukat je švagrem prezidenta Bašára Asada a atentát je považován za těžký úder pro syrský vládnoucí režim. Asad okamžitě Radžhu nahradil a na post ministra obrany jmenoval dosavadního náčelníka generálního štábu armády Fahda Faradže.

Asadův švagr nezemřel na místě, ale podlehl později zraněním stejně jako poradce viceprezidenta generál Hasan Turkmaní, který byl rovněž účastníkem bezpečnostní schůzky. Těžce zraněn je šéf rozvědky Hišám Bachtjár.

K útoku se přihlásila Syrská svobodná armáda (FSA) a další, méně známá skupina Brigáda islámu. Al-Džazíra tvrdí, že jde zcela určitě o akci člena vnitřního okruhu syrského vedení. Znamená to podle ní, že někdo, komu režim dosud plně důvěřoval, přešel k opozici a připravil atentát.

Čtěte také:

Konference o Sýrii se neshodla na odchodu Asada

Syrští rebelové při útoku na televizi zabili sedm lidí

Sýrie sestřelila tureckou stíhačku, napětí mezi státy roste

FSA se o něco podobného pokusila už v květnu. Už tehdy oznámila, že Šaukat a Radžha byli zabiti, což se ale později nepotvrdilo. Radžhovi bylo 65 let a byl jednou z výjimek mezi alávity, kteří ovládají mocenské pozice v Sýrii, protože pařil ke komunitě syrských křesťanů.

Šaukat měl 62 let a patřil k velmi nenáviděným osobnostem režimu. V minulosti vedl vojenskou rozvědku, nyní byl členem krizové skupiny, která pravidelně koordinovala postup proti opozici. „Jeho smrt je pro režim velká rána, protože Šaukat osobně dohlížel na mnoho operací proti vesnicím i městům, zejména proti Homsu,“ řekl člen exilové opozice Ramí Abdar Rajhmán. Kariéru Šaukat udělal, když se oženil s Asadovou sestrou Búšrou.

Syrská armáda reagovala na atentát prohlášením, že je více než kdy před tím odhodlána potírat veškeré formy terorismu a „rozdrtit každou ruku, která škodí národní bezpečnosti“. Ministr informací uspořádal pro novináře okružní cestu Damaškem, aby dokázal, že je město klidné. Záběry, které ale pořizují členové opozice, ukazují předměstí, na nichž se bojuje a kde jsou ulice plné lidí.

Boje mezi syrskými bezpečnostními složkami a opozicí se nově posunuly do DamaškuBoje mezi syrskými bezpečnostními složkami a opozicí se nově posunuly do Damašku | profimedia.czBoje mezi syrskými bezpečnostními složkami a opozicí se nově posunuly do Damašku

Terčem útoku byla budova národní bezpečnosti ve čtvrti Ravda v době schůzky ministrů a vysokých bezpečnostních činitelů. Podle televize šlo o čin sebevražedného útočníka, opoziční zdroje hovoří o výbuchu nálože v autě.

Mluvčí FSA Kásim Saadaddín zase řekl: „Toto je vulkán, o jehož erupci jsme mluvili. Zemětřesení právě začalo.“ Zdroje z FSA tvrdí, že její členové do místnosti nastražili bombu a odpálili ji. Vykonavatelé útoku jsou údajně naživu a sami nezemřeli. Velitel FSA Rijád Asaad řekl, že „Asad bude další v pořadí“. „Je to začátek konce tohoto režimu,“ sdělil agenteuře AP.

V čele resortu národní bezpečnosti stojí generál Hišám Ichtjár, o němž zatím není jasné, zda se v budově v době útoku nacházel. Jednasedmdesátiletý Ichtjár je klíčovou postavou režimních represí proti povstání, které vypuklo v Sýrii v březnu 2011 a vyžádalo si od té doby už kolem 17 tisíc obětí. Ichtjár figuruje od loňského května na seznamu osob, na které uvalila sankce Evropská unie.

Západ opět vyzval k zavedení sankcí

Situace v Sýrii v posledních týdnech eskaluje. Asada nejprve před několika dny opustil jeho velvyslanec v Iráku Naváf Fáris, který následně prohlásil, že syrský prezident v případě nutnosti bez rozpaků použije . V neděli začal Mezinárodní červený kříž konflikt syrské vlády s povstalci oficiálně označovat za . Boje mezitím propukly i v hlavním městě Damašku, který jich byl dosud ušetřen.

Podle amerického ministra obrany Leona Panetty se situace v Sýrii „rychle vymyká kontrole“. Dodal, že mezinárodní společenství musí vyvinout na Asada „maximální tlak, aby udělal to, co je správné, odstoupil a umožnil mírové předání moci“.

Britský ministr zahraničí William Hague vyzval Radu bezpečnosti OSN ke schválení rezoluce podle sedmé kapitoly Charty OSN. Kapitola 7 umožňuje patnáctičlennému sboru státu schválit různé kroky počínaje sankcemi a konče vojenskou intervencí. Zavedení sankcí ale dlouhodobě odmítá Rusko.