Bahno zavalilo předměstí čínského Šen-čenu, srovnalo se zemí 30 budov

sesuv půdy v Číně

sesuv půdy v Číně Zdroj: ctk

sesuv půdy v Číně
sesuv půdy v Číně
sesuv půdy v Číně
sesuv půdy v Číně
5
Fotogalerie
Nejméně 91 lidí se pohřešuje ve městě Šen-čen na jihovýchodě Číny po nedělním rozsáhlém sesuvu půdy, který zavalil kolem 30 budov. Uvedla to státní agentura Nová Čína. Na průmyslovém předměstí Šen-čenu se v neděli svezla obří halda bahna a stavebního odpadu z přeplněné skládky, která měla být již v únoru uzavřena, uvedl zpravodajský server místní vlády. Dělníci z postižené lokality prohlašují, že odpad byl na skládku navážen i po únorovém vypršení termínu.

Očekává se, že mezi pohřešovanými nejméně 59 muži a 32 ženami budou mrtví, ale žádná těla se zatím nenašla. Po nezvěstných pátrá téměř tři tisíce záchranářů se psy a také bezpilotní letadla. Záchranné týmy se údajně soustřeďují na několik oblastí, kde přístroje zaregistrovaly známky života.

Bahno prý pokrylo území o rozloze 380 tisíc čtverečních metrů, na výšku sahá až do deseti metrů. Srovnáno se zemí bylo 14 továren, 13 nižších budov a tři ubytovny v průmyslové zóně na severozápadním okraji města. Asi tisícovka lidí, tedy většina obyvatel postiženého předměstí Šen-čenu, byla včas evakuována do bezpečí. Podle agentury Nová Čína bylo z bahna vytaženo 14 přeživších.

Čínský premiér Li Kche-čchiang nařídil oficiální vyšetření katastrofy, která zasáhla jedno z nejrychleji se rozvíjejících čínských měst. Žádné zahraniční firmy údajně zasaženy nebyly. Před více než rokem jeden z vládních deníků zveřejnil varování, že v Šen-čenu brzy nebude místo na skládky materiálu, který za sebou zanechává rychlé budování nových staveb. Kromě nových domů ve městě vzniká kupříkladu rozsáhlá síť metra.

„Šen-čen má 12 skládek a místo na nich vystačí pouze do příštího roku,“ napsal oficiální deník Shenzhen Evening Post v říjnu 2014. Četnost průmyslových neštěstí v Číně v poslední době vyvolává otázky ohledně dodržování bezpečnostních opatření po 30 letech rychlého růstu druhé největší ekonomiky světa. Před čtyřmi měsíci při mohutném výbuchu chemikálií v severočínském přístavu Tchien-ťin přišlo o život více než 170 lidí.