Bin Ládinovi prý pomáhala radikální skupina napojená na rozvědku

Usáma bin Ládin

Usáma bin Ládin Zdroj: CTK/AP

Mezi čísly na mobilním telefonu nalezeném při likvidaci teroristy Usámy bin Ládina byly kontakty na radikální skupinu napojenou na pákistánskou tajnou službu. S odvolání na nejmenované americké představitele to napsal list The New York Times (NYT). Zástupce americké vlády k tomu řekl agentuře Reuters, že tuto informaci nemůže potvrdit. Pákistánské ozbrojené složky ale zprávu vehementně popřely.

Podle listu nález čísel dosvědčuje, že skupina Harakat al-mudžáhidín al-islámí, známá pod zkratkou HUM, byla součástí bin Ládinovy podpůrné sítě v Pákistánu.

Kontakty na ni byly na telefonu bin Ládinova kurýra, který byl při likvidační operaci v Abbottábádu 2. května také zabit. Washington pákistánské úřady o akci informoval až po jejím skončení. Islámábád to chápe jako projev nedůvěry, takže incident zhoršil vztahy mezi USA a Pákistánem. Spojené státy navíc žádají, aby Islámábád prověřil síť, o niž se bin Ládin při svém několikaletém pobytu v Pákistánu opíral.

Američtí analytici podle NYT při zkoumání telefonních čísel z mobilu zjistili, že si velitelé HUM telefonovali s představiteli pákistánské rozvědky. Tyto kontakty se nemusely nutně týkat bin Ládina a jeho ochrany, takže se nedá jednoznačně říci, že k bin Ládinově podpůrné síti patřila i tajná služba. Přesto ale jeden ze zdrojů newyorského listu řekl, že je telefon závažným článkem v pátrání po tom, jak se hledanému teroristovi dařilo tak dlouho unikat pozornosti pákistánské armády.

Ta ale informace z článku NYT rozhodně popřela. „Je to součást dobře připravené očerňovací kampaně zaměřené proti našim bezpečnostním silám,“ prohlásil mluvčí armády. „Pákistán a jeho bezpečnostní síly trpí z rukou Al-Káidy ze všech nejvíc a nejvíc se zapojují do boje proti Al-Káidě. Naše činy na bojišti mluví jasněji než slova v (The New York) Times,“ dodal.

HUM má kořeny v okolí Abbottábádu a její vedení podle NYT udržuje kontakty s Al-Káidou i s pákistánskou rozvědkou. Členové HUM jsou navíc Pákistánci, takže na rozdíl od arabských špiček Al-Káidy nebudí podezření při pohybu různými částmi země. Deník usuzuje, že by skupina díky tomu mohla být užitečným nástrojem pro bin Ládina, neboť její členové by mohli předávat vzkazy i peníze teroristům z Al-Káidy působícím v Jižním Vazíristánu a na dalších pákistánských kmenových územích.