Brazilská policie zatkla exprezidenta. Divadlo pro média, reagoval Lula

Brazilský exprezident Lula da Silva

Brazilský exprezident Lula da Silva Zdroj: ctk/AP

Policie před domem exprezidenta Brazílie Luly da Silva v Sao Bernardu
Brazilský exprezident Lula da Silva
2
Fotogalerie
Policie v Brazílii na několik hodin zadržela exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva, aby ho vyslechla v souvislosti s korupčním skandálem kolem státní ropné společnosti Petrobras. Policisté též provedli razii v jeho domě. Lula, který odešel z úřadu v roce 2011, obvinění z korupce odmítá. Dnešní zatčení označil za "divadlo pro média".

„Pokud mě chtěli vyslechnout, tak stačilo poslat mi předvolání a já bych se dostavil. Jelikož se spravedlnosti nebojím,“ prohlásil exprezident Lula po propuštění na půdě nevládní organizaci Institut Lula v Sao Paulu. Dodal, že dnes je nebezpečné být jeho přítelem. „Je nutné kriminalizovat Stranu pracujících,“ řekl Lula a vyzval své příznivce, aby zvedli hlavu a nebáli se.

V aféře kolem firmy Petrobras je obviněna řada podnikatelů a politiků vládní strany. Od společnosti Petrobras, vlastněné zčásti státem, si byznysmeni podle vyšetřovatelů zajišťovali kontrakty s pomocí vládních činitelů. Celková výše úplatků dosahuje údajně asi dvou miliard dolarů (asi 50 miliard korun). Část peněz prý končila na účtech vládní Strany pracujících.

„Exprezident Lula byl vůdcem strany a tím, kdo měl konečné slovo při jmenování šéfů firmy Petrobras. Byl tak jednou z hlavních osob, které z těchto zločinů těžily,“ uvádí se v prohlášení policie. „Existují důkazy, že tyto zločiny přispěly k jeho (Lulovu) obohacení, financovaly volební kampaň a přispívaly do pokladny jeho politické skupiny,“ dodává se v prohlášení.

V rámci nejnovější fáze vyšetřování bylo ve státech Rio de Janeiro, Sao Paulo a Bahia nasazeno na 200 agentů federální policie, kteří prohledali 33 objektů a zatkli 11 osob. Časně ráno přišli i do domu exprezidenta Luly da Silva v Sao Bernardu nedaleko města Sao Paulo. Prohledali také sídlo exprezidentova institutu v Sao Paulu a adresy spojené s jedním z jeho synů.

Vyšetřování se má podle serveru BBC News zaměřit mimo jiné na podezření, že jisté stavební firmy mohly financovat rozšiřování exprezidentova ranče.

Aféra výrazně otřásla popularitou prezidentky Dilmy Rousseffové a stala se jedním z hlavních problémů, kvůli nimž statisíce lidí v ulicích požadovaly, aby prezidentka odstoupila. Rousseffová, která byla v letech 2003-2010 členkou správní rady Petrobrasu, tvrdí, že o ničem nezákonném nevěděla.