Británie má nakročeno k vyššímu růstu

David Cameron

David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Britská ekonomika má nakročeno k nejrychlejšímu růstu od roku 2007, tedy od počátku finanční krize. Ekonomové zvýšili očekávaný růst ostrovní ekonomiky. Letos by mělo britské hospodářství růst o 1,3 procenta a příští rok dokonce o dvě procenta. Vyplývá to z průměrného očekávání 48 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg.

Ještě před pár měsíci věštili analytici Velké Británii růst o jedno, respektive o 1,7 procenta. Pokud se příští rok minimálně naplní očekávání, bude to největší přírůstek britské ekonomiky od roku 2007. Následná krize stáhla ekonomický růst o tři procentní body pod jeho předkrizové maximum.

Zásadní otázkou pro Bank of England, centrální banku Velké Británie, a jejího nového šéfa, Kanaďana Marka Carneyho, zůstává, jak rychle se tento očekávaný ekonomický růst přelije do reálné ekonomiky a vysoká nezaměstnanost začne klesat. Míra nezaměstnanosti v srpnu dosáhla 7,7 procenta. Centrální banka tentýž měsíc zavedla takzvaný forward guidance, bude tedy držet úrokové sazby dlouhodobě velmi nízko a Carney zároveň přímo spojil nezaměstnanost s politikou centrální banky.

„Očekávání analytiků se pohnulo směrem vzhůru velmi rychle,“ uvedl pro Bloomberg Jens Larsen, ekonom londýnské RBC Capital a bývalý pracovník Bank of England. „Pokud máte velmi rychlé oživení, argumenty pro forward guidance, tedy dlouhodobě nízké sazby, se stávají velmi těžko komunikovatelné.“

Vývoj britského HDPVývoj britského HDP

Analytici a ekonomové očekávají, že slíznout smetanu za ekonomické oživení bude chtít současný premiér David Cameron a jeho koaliční vláda. Velkou Británii čekají další parlamentní volby na jaře roku 2015. Pro volební rok ekonomové očekávají růst tamní ekonomiky až o 2,4 procenta.

Na pozitivní makroekonomické zprávy, které z Ostrovů přicházely celé léto, reagovala také britská libra, která za poslední dva měsíce posílila například vůči české koruně z 30,1 na 30,69 koruny za libru.