Británie pátrá po ruské ponorce, měla špehovat u jaderných zbraní

Britská fregata HMS Sutherland spolu s vrtulníkem Merlin

Britská fregata HMS Sutherland spolu s vrtulníkem Merlin Zdroj: defenceimagery.mod.uk

Velká Británie pátrá po ruské špionážní ponorce, kterou zaznamenala u skotského pobřeží. Kromě britských lodí a ponorek se se do honu zapojují i francouzské protiponorkové letouny. Británie totiž podobnými stroji už několik let nedisponuje.

Pátrání běží už nejméně deset dní, píše britský list The Telegraph. Britové se obávají, že Moskva se snaží získat podrobné informace o ponorkách vybavených jadernými zbraněmi.

Kromě fregaty HMS Sutherland a britské útočné ponorky se pátrání u severního pobřeží Skotska účastní i francouzské letouny Atlantique 2 a jeden kanadský stroj. Londýnu totiž chybí potřebná technika, protože vlastní protiponorkové letouny Nimrod nechal v roce 2010 kvůli úspoře nákladů bez náhrady sešrotovat.

„Můžeme potvrdit, že námořní hlídkové letouny spojenců na základně RAF Lossiemouth se podílejí na operacích Královského námořnictva. O detailech námořních operací ale nebudeme mluvit,“ uvedl mluvčí britského ministerstva obrany.

Stále aktivnější Rusové

Rusko v posledním roce zesílilo hlídkové plavby svých ponorek o polovinu, ty se tak dostaly na nejvyšší úroveň za posledních deset let a jsou srovnatelné s operacemi z časů studené války, uvedl minulý měsíc admirál Mark Ferguson, velitel amerického námořnictva v Evropě. Norsko v říjnu požádalo NATO o pomoc při sledování pohybů ruských ponorek.

USA pak nedávno znepokojila plavba ruských ponorek a dalších vojenských plavidel podél významných podmořských kabelů, na nichž závisí téměř veškerá světová internetová komunikace.

Po ruských špionážních ponorkách ve svých vodách na konci minulého roku intenzivně pátralo i Švédsko. Hon vyšel naprázdno. Letos v létě švédští potápěči objevili vrak ruské ponorky, který ale pravděpodobně pocházel z první světové války.

Britský ministerský předseda David Cameron shodou okolností právě dnes slíbil navýšení výdajů na vojenský materiál o sedm procent během příštích deseti let. Součástí plánovaných investic má být i nákup nových protiponorkových letounů Boeing.

Jiří Šedivý: Síla Ruska se přeceňuje, jadernou rétorikou maskuje slabost